100%NL Magazine LGBTQ+
Delen

De 4 beste bestemmingen voor LGBTQ+ toerisme

Ons land wordt weliswaar beschouwd als een van de meest homovriendelijke bestemmingen, met de Gay Pride in Amsterdam als hoogtepunt, maar er zijn andere landen die veel LGBTQ+ toeristen aantrekken die het overwegen waard zijn voor een onvergetelijke vakantie.

Verenigde Staten: San Francisco

Deze iconische Californische stad wordt door velen beschouwd als de homohoofdstad van de wereld. San Francisco heeft de op twee na grootste homoseksuele bevolking van de Verenigde Staten en staat bekend om zijn bloeiende LGBTQ+ gemeenschap. Het Gay Pride festival dat elk jaar in juni wordt gehouden is een begrip en trekt bezoekers van over de hele wereld, zowel homo’s als hetero’s. Castro, een van de eerste homowijken in de VS, is de ideale plek om de LGBTQ+ scene van San Francisco  uit de eerste hand te ervaren. Het speelde een belangrijke rol in de strijd voor gelijke rechten en is ook vandaag de dag nog een symbool van de LGBTQ+ cultuur.

Om deze prachtige stad te bezoeken, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het noodzakelijk is om een ESTA online aan te vragen voordat je op reis gaat, aangezien dit een noodzakelijke toestemming is om de Verenigde Staten van Amerika binnen te komen zonder dat u een visum nodig heeft. Het is een zeer eenvoudige procedure die bestaat uit het invullen van een digitaal aanvraagformulier, het controleren of alle gegevens correct zijn en het voldoen van de betaling. Het ESTA wordt gewoonlijk al op dezelfde dag nog goedgekeurd en hoeft niet uitgeprint te worden, aangezien het ESTA, zodra het is toegekend, automatisch aan het paspoort wordt gekoppeld.

Nederland: Amsterdam

De Nederlandse hoofdstad is een van de meest bezochte bestemmingen in Europa door de LGBT-gemeenschap. Amsterdam is dan ook niet voor niets in 2019 uitgeroepen tot Gay Capital of Europe. De ruimdenkendheid en tolerantie van de plaatselijke bevolking is een grote aantrekkingskracht en maakt de stad tot een bestemming om voor een vakantie te overwegen. Het is niet alleen een zeer romantische bestemming om met z’n tweeën te bezoeken, maar kan ook alleen worden bezocht als je op zoek bent naar zowel feesten en culturele activiteiten.

De stad heeft vele bars, nachtclubs, bootfeesten, seksshops en homovriendelijke etablissementen. Het belangrijkste gebied ligt rond het Rembrandtplein en strekt zich uit tot aan de Amstelstraat, die parallel loopt aan de gelijknamige gracht. Enkele van de jaarlijkse evenementen waar je naar uit moet kijken als je Amsterdam wilt bezoeken zijn de Canal Parade (gehouden op de eerste zaterdag in augustus) en de Roze Zaterdag (gehouden op de laatste zaterdag in juni).

Argentinië: Buenos Aires

Deze Argentijnse sta is voor velen de homovriendelijke hoofdstad van Latijns-Amerika. In 2006 en 2008 werd het door de LGBTQ+ gemeenschap zelfs uitgeroepen tot beste internationale homobestemming. San Telmo en Recoleta zijn de wijken waar de belangrijkste homo-ontmoetingsplaatsen zich bevinden. De toestroom van homoseksuele toeristen heeft geleid tot de oprichting van de Gay-lesbische Kamer van Koophandel (CCGLAR), waarin restaurants, bars en hotels met een LGBTQ+ aanbod zijn vertegenwoordigd, en die samen met het Nationaal Instituut voor de Promotie van Toerisme verantwoordelijk is voor de organisatie van op dit publiek gerichte acties.

Er zijn tal van evenementen om bij te wonen en om rekening mee te houden bij een bezoek aan de stad, zoals de Gay Pride March (jaarlijks gehouden in de eerste week van november) of het Queer Tango Festival, dat half november plaatsvindt.

Canada: Montreal

Canada is al jaren de meest homovriendelijke bestemming ter wereld volgens de jaarlijkse Spartacus Gay Travel Index. Binnen het land onderscheidt Montreal zich als homovriendelijke stad met een eigen homowijk, de Gay Village, gelegen rond het metrostation Beaudry, herkenbaar aan de veelkleurige zuilen. Same met San Francisco is het een van de grootste homowijken van Noord-Amerika, en het heeft ook een toeristisch informatiecentrum voor homo’s. De belangrijkste attracties zijn sauna’s, nachtclubs en bars speciaal voor lesbiennes. Montreal viert begin augustus ook Gay Pride, bekend als Fierte Montreal Pride. Een ander festival dat je niet mag missen is het Black & Blue Gay Festival, dat al sinds 1991 op de tweede maandag van oktober wordt gehouden en waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat die strijden tegen HIV.

Net als voor de Verenigde Staten van Amerika is voor een vlucht naar Canada ook een reistoestemming nodig: het eTA Canada aanvragen. Met dit document kun je zonder visum het land betreden voor een onbeperkt aantal verblijven van telkens maximaal 6 opeenvolgende maanden tijdens de geldigheidstermijn van 5 jaar. Het eTA kan gemakkelijk en snel worden aangevraagd via een digitaal formulier en wordt in gemiddeld 3 dagen toegekend. Zodra het eTA Canada is toegekend, wordt het ook automatisch gekoppeld aan het paspoortnummer en hoeft het niet te worden afgedrukt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ESTA

Delen