Jutta Leerdam

Jutta Leerdam

Wie is Jutta Leerdam?

De 23-jarige Jutta werd geboren op 30 december 1998. Ze werd door haar vader, windsurfliefhebber, vernoemd naar de Duitse wereldkampioen windsurfer: Jutta Müller. Schaatsen was niet haar eerste liefde, Jutta heeft namelijk een groot gedeelte van haar kinderjaren doorgebracht op het hockeyveld. Toen ze 11 jaar was ruilde ze haar hockeystick in voor een paar schaatsen.

Carrière

Jutta heeft in haar schaatscarrière al heel wat mooie prijzen binnengesleept. In het seizoen 2016/2017 won ze de wereldtitel allround tijdens het wereldkampioenschap voor junioren. In 2018 plaatste Jutta zich op de 500 en 1000 meter voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden. Later dat jaar won ze het NK Sprint. Tijdens haar eerste EK afstanden veroverde ze goud op de 1000 meter en zilver op de teamsprint. 2020 was een goed jaar voor haar. Ze pakte de wereldtitel op de 1000 meter en ook op het EK afstanden was ze de beste. Daar stopt het niet, want ze werd ook twee keer wereldkampioen op de teamsprint. In 2021 won ze zilver op de 1000 meter op het WK afstanden.

Het liefdesleven van Jutta Leerdam

Leerdam had een relatie met de 8 jaar oudere schaatser Koen Verweij. Met hem richtte ze de schaatsploeg Team Worldstream op. In 2022 beëindigde zij na vijf jaar de relatie. Inmiddels is Jutta helemaal weg van de Amerikaanse Youtube-sensatie Jake Paul. De twee delen dan ook veel gelukkige momenten met elkaar op hun social media.