Jutta Leerdam

Jutta Leerdam

Wie is Jutta Leerdam?

De 23-jarige Jutta werd geboren op 30 december 1998. Ze werd door haar vader, windsurfliefhebber, vernoemd naar de Duitse wereldkampioen windsurfen: Jutta Müller. Schaatsen was niet haar eerste liefde, Jutta heeft namelijk een groot gedeelte van haar kinderjaren doorgebracht op het hockeyveld. Toen ze 11 jaar was ruilde ze haar hockeystick in voor een paar schaatsen.

Carrière

Jutta heeft in haar schaatscarrière al heel wat mooie prijzen binnengesleept. In het seizoen 2016/2017 won ze de wereldtitel allround tijdens het wereldkampioenschap voor junioren. In 2018 plaatste Jutta zich op de 500 en 1000 meter voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden. Later dat jaar won ze het NK Sprint. Tijdens haar eerste EK afstanden veroverde ze goud op de 1000 meter en zilver op de teamsprint. 2020 was een goed jaar voor haar. Ze pakte de wereldtitel op de 1000 meter en ook op het EK afstanden was ze de beste. Daar stopt het niet, want ze werd ook twee keer wereldkampioen op de teamsprint. In 2021 won ze zilver op de 1000 meter op het WK afstanden. Misschien kan ze dit jaar een Olympische gouden plak toevoegen aan haar collectie.

Het liefdesleven van Jutta Leerdam

Niet alleen op sportgebied gaat het Jutta voor de wind, ook in de liefde heeft ze haar geluk gevonden. Ze heeft al een paar jaar een relatie met de 8 jaar oudere schaatser Koen Verweij! De twee blonde topsporters zijn onafscheidelijk. Samen met haar (schaats) partner Koen Verweij woont ze in Heerenveen. In 2020 bundelden ze ook op schaatsvlak hun krachten en richtten ze schaatsploeg Team Worldstream op. Met succes, want inmiddels is het team uitgegroeid tot een volwaardige ploeg van tien sterke schaatsers.