100%NL Magazine Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld (20 april 1967) is een Nederlands professioneel darter. Op 17-jarige leeftijd won hij zijn eerste titel toen hij Open Rotterdam won. Hij begon zijn carrière als WDF/BDO-speler en in 2006 stapte hij over naar PDC. Van Barneveld – ook wel Barney genoemd- is vijfvoudig wereldkampioen. Hij heeft daarnaast ook drie keer de wereldtitel gewonnen bij World Darts Federation en de Europese titel bij WDF in 2004. Vier spelers hebben zowel de BDO als PDC-kampioenschappen gewonnen en Van Barneveld is er daar één van. Wat nog specialer is, is dat Raymond van Barneveld de enige is die de wereldtitel bij BDO, PDC en de WDF heeft gewonnen. Hij was daarnaast de eerste die bij PDC een 9-darter gooide en stond hij zowel bij BDO als PDC eerste op de wereldranglijst.

Verdere carrière Raymond van Barneveld

Naast dit allemaal heeft Van Barneveld ook in koppelverband veel gewonnen. Hij won tweemaal de WDF Europe Cup in koppelverband. Eénmaal met Co Stompé en eenmaal met Vincent van der Voort. Daarnaast ook nog eenmaal de WDF World Cup met Vincent van der Voort. Viermaal heeft van Barneveld de PDC World Cup of Darts gewonnen, waarvan eenmaal met Co Stompé en driemaal met Michael van Gerwen. Dit was allemaal onder de vlag van Nederland. Van Barneveld heeft ook nog eenmaal de PDC World Pairs gewonnen met Roland Scholten. Van Barneveld is de meest succesvolle speler in de BDO-geschiedenis wanneer wordt gekeken naar gewonnen major-toernooien of carrièreverdiensten.

In december 2019 kondigde van Barneveld aan te stoppen met darten. Echter maakte hij 14 maanden later een comeback en verzekerde zichzelf van een PDC tourkaart. Hiermee heeft hij mee kunnen doen aan de PDC-toernooien.

Privé

Raymond van Barneveld heeft momenteel een relatie met Julia Evans. Voor deze relatie was van Barneveld getrouwd met Silvia Walraven. Samen hebben zij twee kinderen gekregen: Patty en Daisy. Mike Batelaan is de schoonzoon van de darter Barneveld. Mike Batelaan was de zoon uit een eerdere relatie van Silvia. Julia woont samen met Raymond en 2023 wordt het jaar waarin de twee trouwen.