Nieuwe editie

Bn'ers vertellen over Jan Smit

Over twee dingen zijn de vrienden van Jan Smit het grondig eens. Hij is op-en-top prof, en met hem erbij is het altijd gezellig – of-ie nu zingt of niet. ‘Wist je dat we een keer samen op berenjacht zijn geweest?’  

Meerdere BN'ers deelden hun herinneringen over Jan, waaronder Quinty Trustfull en Jeroen van der Boom. 

Quinty Trustfull 

“Jan is altijd heel oprecht, hij veinst het niet. Je weet altijd precies wat je aan hem hebt, superfijn vind ik dat. Ik denk we elkaar de eerste keer ontmoet hebben bij Koffietijd. Hij moet toch zeker tien of vijftien keer geweest zijn en het was altijd leuk. Hij is ook overal voor in: tegen een boksbal slaan, op goaltjes trappen, klompen schilderen, engeltjesvleugels om... Hij is zelfs een keer komen logeren, samen met Lex Gaarthuis. Loretta en ik zijn ook blijven slapen en we hebben zó vreselijk gelachen. Kampvuur en liedjes zingen, dat was echt enig! Lagen we daarna met zijn allen in een pyjama in een keurig opgemaakt bedje dat de productie voor ons had geregeld. ’s Ochtends hebben we de show samen gedaan en heb ik hem yogalessen gegeven. Niet dat hij dat nodig heeft, want waar andere zangers nog weleens gespannen zijn, daar is Jan eigenlijk altijd relaxed. Ik weet nog dat ik een programma op Dutch Valley maakte en Jan mij mee backstage nam om te laten zien hoe het er daar aan toe gaat. Dus ik zeg: ‘Wanneer moet je op dan?’ Hij: ‘Nu’. En hij loopt zo het podium op. En ik denk: hoe doe je dat? Ik kan me voorstellen dat je als zanger ook even een momentje moet pakken om je te focussen, maar bij hem is het: hup, gaan en lalala. Dat vind ik zo knap.

'Twintig kaartjes? Regel ik'

Nog zo’n voorbeeld: hij trad een keer op bij de Vrienden van Amstel Live en ik was met het team van Eigen Huis & Tuin in de buurt. Hij vroeg of ik nog kwam, maar ik vond het een beetje lullig om in mijn eentje te gaan, terwijl we daar met een hele ploeg zijn. Maar Jan zegt: ‘Nou, dan regel ik voor die anderen toch ook een kaartje. Hoeveel heb je er nodig: drie?’ Dus ik: nou, uh, twintig... En hij: ‘Oké, is prima!’ ’s Avonds staat hij ons zelf buiten op te wachten, geeft iedereen een hand en een backstage-pas, en twee seconden later staat hij op het podium. Dat vind ik heel typerend voor Jan. Een heel groot hart en heel sociaal.”

Jeroen van der Boom 

“Een van de eerste dingen die me opviel aan Jan is dat hij altijd zichzelf is, waar hij ook is. Hij hangt zelf vaak de slingers op – ik ben nog altijd jaloers op zijn eerste plaats bij een wedstrijdje sambuca drinken – en weet iedereen een goed gevoel te geven. En zijn voetbalanalyses van FC Volendam zijn altijd geweldig. Wist je trouwens dat Jan en ik een keer samen op berenjacht zijn geweest in Zweden? Zonder succes overigens, want iedere loslopende beer was op dat moment met winterslaap. Maar goed, achteraf zijn we met een vers blikje surströmming (gefermenteerde haring, red.) in een hottub beland. Ook leuk.”   


Lees ook de herinneringen van Miss Montreal, Jenny Smit, Jan Keizer, Mike Weerts en Aloys Buijs in onze nieuwste editie! 


Gewoon het leukste blad van Nederland