Nieuwe editie

Brownie Dutch zet zich in voor gepeste kinderen!

Zanger, producer en acteur Brownie Dutch zet zich als ambassadeur in voor de anti-pesten campagne van Cartoon Network, die dit jaar het thema Iedereen is anders heeft. Een campagne die wordt gesteund door scholen en De Kindertelefoon. En die ervoor moet zorgen dat ieder kind zichzelf mag en kan zijn.

Waarom vind je dit belangrijk?

“Kinderen moeten trots op zichzelf zijn, op hun talent en dat moeten ze uitwerken en ervoor gaan. Ik vind het heel belangrijk dat het bespreekbaar wordt. Met pesten kun je letterlijk iemand verpesten.”

Ben je zelf ooit gepest?

“Ik was vroeger altijd al een grote jongen, wat dikker dan andere kinderen. Dat was een makkelijke aanleiding om te pesten. Gelukkig duurde dat niet lang, want het werkte ook in mijn voordeel dat ik een grote jongen was, omdat ik daardoor wat stoerder overkwam. Helaas heb ik ook te maken gehad met pestgedrag door mijn huidskleur. Dan liep ik door de supermarkt en kwam de eigenaar van de winkel achter me aan om te kijken wat ik aan het doen was.”

Hoe belangrijk is het om erover te praten?

“Niet iedereen is even sterk om voor zichzelf op te komen, daarom is het belangrijk dat het bespreekbaar wordt. Kinderen moeten weten dat er een meldpunt is waar ze naartoe kunnen bellen, maar ook dat ze terecht kunnen bij een leraar of vrienden.”

Is er een manier om het te doorbreken?

“Als je met elkaar de krachten bundelt, dan wordt het 1+1=3 en bereik je veel meer. Het is ook erg belangrijk dat als kinderen zien dat er iemand gepest wordt, ze gaan helpen. Niet iedereen is sterk genoeg om voor zichzelf op te komen, help diegene en praat met elkaar.”

Hoe anders is het pesten op social media?

“Het is heel veilig om vanachter je schermpje te pesten en heeft een heel ander level. Het is niet meer ‘jij bent stom’, maar kids gaan he-le-maal los in de reacties. Ze oordelen snel en hard.”

Conclusie…

“Met pesten kun je iedereen verpesten. Wat een gemis zou het voor de wereld zijn als Beyoncé gepest was en daardoor niet zichzelf had durven zijn. Of wat als het Bill Gates of Steve Jobs was overkomen, dan hadden we nu niet zulke goede computers en misschien niet eens social media. Ieder kind is uniek en verdient het om te shinen!”

Kijk voor meer informatie over de campagne op buddy.cartoonnetwork.nl


Gewoon het leukste blad van Nederland