Nieuwe editie

Modepraat met Fred van Leer

Vanaf zijn 25ste doet Fred van Leer (nu nèt 40) de styling voor artiesten, TV programma's, tijdschriften en presentatoren. Zijn werk en persoonlijkheid vallen op en hij wordt achter de schermen vandaan geplukt en voor de camera’s gezet. En dat zorgt voor een hoop gezelligheid in de huiskamer!

Beroep 

“Eigenlijk had ik nooit bedacht dat ik dit ging worden. Ik zat in het nachtleven en daar deed ik veel styling voor gekke acts en kwam ik in contact met bekende Nederlanders. Op een gegeven moment kwam Kim-Lian op mijn pad en heb ik haar allereerste videoclip gedaan Hey Boy. Heel leuk! Via haar en het management kwamen andere mensen op mijn pad. Winston Post, Sonja Silva, Sylvie honderd jaar geleden en zo ben ik er eigenlijk ingerold en van het een kwam het ander.”

Opleiding

“Nee, hou op! Natuurlijk zijn er hele mooi opleidingen, maar als het niet in je zit it is never gonna happen. Het heeft ook met gevoel te maken en met emotie. Ik zeg niet dat je er geen opleiding voor moet volgen, maar ik heb het niet gedaan en volgens mij doe ik het best aardig.”

Trendy

“Nee en dat zeg ik erg resoluut. Ik hoor ook vaak ‘jij bent geen echte modestylist. Jij kleedt bekende Nederlandertjes aan.’ En dan denk ik ‘prima, maar mijn kacheltje brandt lekker’. Mode draait om eigenheid en identiteit. Tuurlijk kijk ik naar de trends en naar wat er op de catwalk gebeurt. Maar het gaat om gevoel, wat er past bij iemand. Crop tops voor mannen zijn ‘in’. Dat is allemaal heel grappig bedacht maar geen trend die ik voor bijvoorbeeld Jeroen van der Boom kan gebruiken. Je kijkt op de man af. Het is meer imago styling wat ik doe. En tuurlijk ook heel veel modellen en dan bepaal je het wel helemaal zelf. Maar ik kijk nooit wat in of uit is. Wat uit is, is een in- en uitlijstje. Ik kijk alleen maar naar wát iemand mooier maakt.”

Muze

“Ik heb eigenlijk twee muzes. Kim-Lian - waar ik het langst mee werk - en Caroline Tensen, waar ik ook al honderd jaar mee werk. Dat zijn twee compleet verschillende vrouwen. Kim heeft natuurlijk maatje 34 en Caroline is echt een oervrouw, een knappe vrouw, I love her. Ik denk altijd aan Kim en Car als ik door de stad loop en wat moois zie hangen. Bij mannen is dat Jeroen van der Boom, ik kleed hem al heel lang. Als je aan hem denkt, denk je waarschijnlijk niet ‘hij is de best geklede man van Nederland’ maar hij heeft wel een imago. Hij houdt van oer en daar hou ik ook van. Mooie jeans, mooi jasje, klaar. Je kan wel helemaal hipperdepip, maar dat maakt je niet knapper. Daarom vind ik het heel fijn om met hem te werken.” 

Basisbehoefte

"Een heel mooi pak, de vrouwensmoking, een pantalon met een jasje. Een little black dress, kokerrok, wit blousje, een paar goede pumps, zwart leren biker jakje en een mooie jeans. Als je dit in je kast hebt hangen, kun je het eindeloos combineren."


Lees het hele interview in de nieuwste editie!


Gewoon het leukste blad van Nederland