100%NL Magazine Tanja Jess
Zie ook:
Delen

Tanja Jess: “Ja, een duurzame relatie is wel iets moois en behoorlijk zeldzaam”

In het nieuwe najaarsnummer van 100%NL Magazine draait alles om duurzaamheid. Ook onze columnist Tanja Jess buigt zich ook over het onderwerp. Al is ‘leuk’ niet bepaald het eerste dat in haar opkomt als ze aan duurzaamheid denkt. Toch kunnen we haar duurzame grappen zeker waarderen!

Het tij keren

“Dan denk ik namelijk meteen aan global warming, overstromingen, klimaatontkenners, CO2 uitstoot, wanhopige boeren, bosbranden, legbatterijen, Covid 19, de plastic soup, etc, etc… Ik maak me regelmatig ernstige zorgen over onze planeet en betwijfel of het ons gaat lukken om het tij op tijd te keren. Kortom, niet bepaald gedachtes waar jij als 100%NL Magazine lezer bijzonder vrolijk van gaat worden.

Duurzame moppen

Dus zat ik te denken of er iets vrolijks over duurzaamheid en de noodzaak daarvan te bedenken valt. In geval van gebrek aan inspiratie biedt Google altijd antwoord: ik vind zowaar een hele reeks duurzaamheidsmoppen over bijvoorbeeld kartonnen bordjes die tegenwoordig als ‘eco friendly table wear’ in de schappen liggen. Of ‘vegan leather’ dat eigenlijk gewoon plastic is. Of deze: ‘Waarmee schep je het water uit je huis als de zeespiegel is gestegen? Een klimaatbeker’. Of wat dacht je van: ‘Wat kan prima dansen zonder veel energie te gebruiken? Een balledlamp’. En om deze moest ik zelf stiekem hard lachen: ‘2021: Egmond aan Zee 2100: Wegmond aan Zee’, maar dat komt doordat Charly (mijn man) mij na 21 jaar samen (over duurzaamheid gesproken) heeft aangestoken met zijn voorliefde voor woordgrappen.

Duurzame relatie

Ja, een duurzame relatie is wel iets moois. En tegenwoordig behoorlijk zeldzaam. Het is ook niet makkelijk om het zo lang met dezelfde persoon leuk te hebben. Al die hang-ups en karakterfoutjes kunnen op den duur flink gaan opspelen. Het is op zich al een hele kluif om daar een beetje omheen te kunnen bewegen. En dan is er ook nog zoiets als groei en ontwikkeling. Als je pad daarin niet parallel loopt, kun je enorm uit elkaar groeien. En hoe vind je dan weer de weg naar elkaar? ‘Wat is jullie geheim?’, wordt mij regelmatig gevraagd. Daar zit ik dan enorm over na te denken en ik heb me ook weleens laten verleiden tot het geven van tips, zoals ‘goed communiceren’, ‘je seksleven spannend houden’, ‘heb lol samen of leer desnoods de humor van je partner waarderen’ (zoals de woordgrappen van Charly).

Gewoon bij elkaar blijven

Maar als ik heel eerlijk ben is er eigenlijk maar één antwoord op die vraag: gewoon bij elkaar blijven. Tuurlijk, wanneer iemand je mishandelt moet je maken dat je weg komt. Maar als je het al een aantal jaren heel fijn hebt gehad, kun je uit elkaar gaan wanneer het niet meer zo spannend is, of je in een midlife crisis terecht komt en denkt dat het gras elders groener is. Vaak komt het in die tuin van de buurman toch weer op hetzelfde neer. Je neemt jezelf tenslotte overal mee naartoe.

Hergebruikt

We zijn tegenwoordig zo gefixeerd op onszelf en ons eigen geluk. We doen allerlei zelfontplooiingscursussen en roepen dingen op Instagram zoals ‘Een ‘ja’ tegen een ander mag nooit een ‘nee’ tegen jezelf zijn’. Nou, dan heb ik nieuws voor je; probeer het ouderschap! Dat is voortdurend jezelf opofferen ten bate van je kinderen. En dat hoort ook zo, toch? En zo is er ook niets mis met wat offers brengen in je relatie. Het is tenslotte zo dat jouw vrijheid vaak begint waar die van de ander eindigt. En het heeft ook iets moois dat je offers brengt voor je lief. Dat je iets voor hem/ haar over hebt. Daardoor wordt je relatie juist waardevoller. Schiet mij nu ineens toch een enorm leuke duurzame-relatie-tip te binnen, die je wellicht helpt om in een wat ingeslapen relatie weer een beetje jeu te brengen: Recycle die duurzame grappen ‘van mij’ hierboven. Ik heb ze tenslotte ook al hergebruikt.”

Delen