eettrends 2024 100pmagazine
Delen

De grootste eettrends van 2024

Het is nooit te vroeg om aan eten te denken, dus hier brengen we je enkele van de populaire trends voor 2024. Dit jaar stond in het teken van visconserven, boterplanken en klimaatbewuste voedingsmiddelen, dus wat zal er de komende tijd op ons bord staan? Lees verder en ontdek de grote voedseltrends voor 2024, zoals voorspeld door de experts.

Kleine traktaties

Van gezellige cardio tot meisjesdiners en de beste online casino apps, we hebben TikTok te danken voor het romantiseren van het alledaagse. In dezelfde geest heeft het platform dit jaar aanleiding gegeven tot het behandelen van cultuur: het kopen van goedkope luxeartikelen die het dagelijks leven net iets beter maken – van een kopje koffie in de ochtend tot een badbom. Nu de kosten van levensonderhoud ervoor zorgen dat traktaties als vakanties en luxe goederen steeds onbereikbaarder lijken, kunnen deze kleine verwennerijen helpen plezier te creëren zonder de bank te veel te kosten. Merken spelen al in op de trend en lanceren hun eigen ‘kleine luxeartikelen’, en Whole Foods voorspelt dat we hiervan in 2024 meer zullen zien.

Regeneratief voedsel

Regeneratief is al een tijdje een begrip in de landbouw, maar het leidt nergens toe. Kijk maar naar Groundswell, het regeneratieve evenement dat de Glastonbury van de landbouw wordt genoemd en dat de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen en is uitgegroeid van een enkele kamer met mensen tot een volwaardig festival. De beweging – die zich richt op de gezondheid van de bodem en het zorgen voor het land – zal in 2024 ongetwijfeld aan kracht blijven winnen naarmate de gevolgen van de klimaatverandering zich om ons heen blijven ontvouwen.

Biodiverse menu’s

Het behouden en vergroten van de biodiversiteit binnen ons voedselsysteem is cruciaal voor de toekomst van de mensheid. Experts denken dat volgend jaar meer chef-koks en restaurants hun spel zullen opvoeren en menu’s zullen introduceren die zijn ontworpen om de biodiversiteit te behouden. Ze noemen zaken als het integreren van erfgoed en zeldzame rassen, oude granen en invasieve soorten. Deze trend zie je in 2024 zeker terug op de menu’s van restauranten!

Plantaardige keuken

Dit jaar zijn Ultra Processed Foods (UPF’s) onder vuur komen te liggen, waarbij nieuw onderzoek aantoont hoe schadelijk ze kunnen zijn voor ons lichaam. We wisten allemaal al dat voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte, zoals donuts en koolzuurhoudende dranken, slecht zijn, maar nu benadrukken experts dat ogenschijnlijk ‘gezonde’ voedingsmiddelen vaak boordevol schadelijke ingrediënten zitten – waaronder enkele namaakvleesproducten. De plantaardige keuken wordt in 2024 daarom nog populairder dan het nu al is. Vegetarische producten gemaakt van echte groenten worden bijvoorbeeld steeds vaker gebruikt, net als plantaardige melk.

Bowls

Of het nu gaat om een ​​por, een salade of een gedeconstrueerde burrito, er is iets bevredigends aan een esthetisch opgemaakte kom met eten. Volgens het jaarverslag van Deliveroo in Groot-Brittannië waren bowls in 2023 de favoriete lunch van diners, een trend die volgend jaar waarschijnlijk zal blijven groeien. De zelfgemaakte poke bowls van Poke Shack waren het populairste gerecht op het platform, gevolgd door de salades van Atis. Broodjes, pas op, want ook in Nederland worden bowls met de dag populairder.

Delen