Dit zijn de top 10 meest makkelijke kamerplanten
Delen

Dit zijn de top 10 meest makkelijke kamerplanten

Kamerplanten zijn een mooie en populaire manier om wat extra leven en schoonheid toe te voegen aan je huis. Niet alleen voorzien ze ons van zuurstof en verwijderen ze gifstoffen uit de lucht, maar ze kunnen ook worden gebruikt als decoratie die zorgt voor wat extra sfeer in huis. En het beste? Ze zijn ongelooflijk gemakkelijk te verzorgen - zelfs als je geen groene vingers hebt!

In dit artikel worden 10 van de makkelijkst te onderhouden kamerplanten besproken, waaronder cactussen, aloë vera, luchtplanten, graslelies en meer. Al deze planten vereisen een minimum aan water en licht, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met een druk leven of voor degenen die voor het eerst gaan tuinieren. Of je nu op zoek bent naar iets dat weinig onderhoud vergt of gewoon een beetje groen in je huis wilt toevoegen, een van deze 10 kamerplanten zal zeker voldoen!

  1. Cactus

Het is misschien geen verrassing dat cactussen bovenaan deze lijst staan. Deze winterharde vetplanten gedijen goed in een warm klimaat met veel direct zonlicht en hebben weinig water nodig. Sterker nog; zorg ervoor dat ze niet te veel water krijgen, hierdoor kunnen hun wortels rotten! Een tip: als het tijd is om de cactussen te verpotten (dit kan heel lang duren), kies dan een pot die ne1t iets groter is dan hun huidige pot, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.

  1. Yucca plant

Yucca planten zijn een andere geweldige keuze voor degenen die op zoek zijn naar een eenvoudig te onderhouden kamerplant. Deze evergreens vereisen zeer weinig water en genieten van helder indirect zonlicht, waardoor ze perfect zijn voor kamers zonder veel natuurlijk licht. Bovendien zien ze er prachtig uit met hun stekelige bladeren en delicate witte bloemen!

  1. Sansevieria / Vrouwentong

Deze plantensoort wordt ook wel schoonmoedertong genoemd vanwege de lange puntige bladeren die lijken op slangenhuiden! Sansevieria is zeer onderhoudsarm; het enige wat hij nodig heeft is af en toe water geven en een beetje indirect zonlicht, hiermee gedijen ze prima. Als extra bonus is de sansevieria een van de meest luchtzuiverende planten.

  1. Aloë Vera

Aloë Vera, afkomstig uit Noord-Afrika en het Arabisch schiereiland, is een van de populairste kamerplanten van dit moment – mede dankzij de vele medicinale toepassingen en de onderhoudsvriendelijkheid. In feite heeft Aloë Vera helemaal niet veel aandacht nodig; zet hem gewoon op een zonnige plek (maar niet in de volle zon) en geef hem tijdens de zomermaanden ongeveer om de twee weken een slokje water.

  1. Luchtplanten

Luchtplanten, ook bekend als Tillandsias, zijn enkele van de meest veelzijdige kamerplanten die er bestaan. In tegenstelling tot andere soorten hebben ze namelijk geen grond nodig, maar nemen ze voedingsstoffen op via hun bladeren. Het enige wat luchtplanten nodig hebben is regelmatig nevelen (een of twee keer per week) in combinatie met helder, indirect zonlicht. Bovendien zien ze er prachtig uit in glazen terrariums of als hangplant in een potje aan touw. Ben je op zoek naar een leuke hangplant? Kies dan voor de Tillandsias of een van de andere mooie hangplanten.

  1. Graslelie

Graslelies (of “flamingolelies”) zijn wederom bijzondere en zeer onderhoudsvriendelijke kamerplanten. Een graslelie (officieel: Chlorophytum comosum) is een mooie kamerplant met een luchtzuiverende werking. Naast het eenvoudige onderhoud is deze makkelijke kamerplant dus ook nog eens goed voor je gezondheid! Wist je dat NASA de graslelie zelfs heeft bestudeerd en er achter kwam dat deze allerlei schadelijke stoffen uit de lucht kan filteren? Als de NASA fan is, kan jouw woonkamer eigenlijk niet ontbreken toch?

Om jouw graslelie mooi te houden, zet je deze het best op een lichte plek met indirect zonlicht. Geef jouw graslelie één maal per week een goede slok water en dan is ze al erg gelukkig.

  1. Monstera

Monstera’s zijn prachtige tropische klimplanten die tegen muren kunnen opgroeien of op planken en tafels kunnen staan. De Monstera is de laatste jaren super populair en is te herkennen aan zijn inkepingen. Ze hebben veel indirect licht nodig en wekelijks water in de lente/zomer; laat de grond drogen tussen de waterbeurten in de winter. Het zijn ook grote eters, dus bemest ze ongeveer om de twee weken! Fun fact: in het wild kunnen deze oudere Monstera’s bladeren krijgen met een doorsnede van maar liefst 1 meter!

  1. Geldboom

Geldbomen (of Pachira aquatica) worden vaak geassocieerd met geluk – maar nog beter dan dat? Ze zijn super gemakkelijk te verzorgen! Plaats de geldboom op een heldere plek, maar niet direct in het zonlicht. Daarnaast hoef je jouw geldboom alleen water te geven als de grond ongeveer twee centimeter diep droog aanvoelt – laat hem na het water geven even goed uitlekken en je kunt er weer een tijdje tegenaan!

  1. Pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant dankt zijn naam aan zijn ronde platte bladeren die echt op pannenkoeken lijken! Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar hij groeit in vochtige tropische bossen, dus hoewel hij een hoge vochtigheidsgraad prefereert, heb je niet veel anders nodig – geef je plant gewoon wat indirect licht en vernevel hem regelmatig!

Het plantje is er daarnaast een die je niet zo snel klein krijgt. Deze hippe en eenvoudig te verzorgen kamerplant vindt het best prima om voor een lange tijd op een lichte plek met indirect zonlicht te staan. Als de plant zich bij jou thuis op z’n gemak voelt zal hij zelfs in een mum van tijd stekjes geven. De manier om te zien of het pannenkoeken leven goed gaat bij jou thuis.

  1. Drakenbloedboom

Last but not least hebben we de drakenbloedboom – toepasselijk genoemd vanwege zijn dieprode sap dat op bloed lijkt als het wordt blootgesteld! Deze opvallende vetplant houdt van direct zonlicht en een goed drainerende grond; laat de grond uitdrogen tussen de gietbeurten door.

De sterke kamerplant komt oorspronkelijk uit Afrika komt en komt vaak voor in tropische gebieden. Hierdoor is de plant gewend aan ‘natte periodes’ en ‘droge periodes’. In de zogenaamde natte periodes slaat de Drakenbloedboom water en voedingsstoffen op in zijn stam, die de plant kan gebruiken in de droge periodes. In de zomer hoef je deze plant dan ook maar één keer per twee weken een stevige scheut water te geven, in de winter hoef je dit maar één keer per maand te doen.

Wat jouw levensstijl of tuinierniveau ook is, je zult zeker minstens één soort op deze lijst vinden die perfect aan jouw behoeften voldoet! Of je nu kiest voor iets exotisch als een aloë vera plant of iets traditionelers als een yucca plant – het toevoegen van één (of alle!) van deze onderhoudsvriendelijke opties in je huis brengt zowel esthetische waarde als verbeterde luchtkwaliteit in je leven; en wie wil dat nou niet!?

Delen