100%NL Magazine Durzaamheid
Delen

Duurzaamheid steeds belangrijker voor consumenten

Consumenten hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid. Zowel bij de aankoop van apparaten voor thuis, als ook bij het afsluiten van bijvoorbeeld een nieuw energiecontract.

Er wordt steeds vaker voor een duurzame energieleverancier en groene stroom gekozen. Mede ook doordat groene stroom tegenwoordig niet veel duurder hoeft te zijn dan grijze stroom. Het streven naar een duurzamer bestaan zit ook in de investeringen in zonnepanelen, waar woningbezitters steeds vaker voor kiezen. Naast het feit, dat zelf groene stroom opwekken duurzaam is levert het een fraaie besparing op de maandlasten op. De verwachting is dat de regels voor het verkopen van opgewekte groene stroom in de komende jaren zullen veranderen, doordat er steeds meer huishoudens met zonnepanelen zijn. Het maakt het belangrijker om je energiecontract te vergelijken.

Energietarieven bij verschillende leveranciers vergelijken

Net als bijvoorbeeld de verzekeringen, worden ook energiecontracten vaak eenmalig afgesloten daarna niet snel weer aangepast. Dit is om verschillende redenen een gemiste kans voor consumenten. Mogelijk zijn de tarieven bij andere energieleveranciers veel voordeliger, dan hetgeen je bij je huidige energiemaatschappij betaalt. Daarnaast zal een energiecontract met initieel een vast tarief automatisch worden omgezet naar een energiecontract met variabel tarief. Dit betekent dat een energieleverancier het energietarief tweemaal per jaar mag wijzigen. Het kan leiden tot een plotselinge, onverwachte toename in de maandlasten. Door energietarieven te vergelijken en een nieuw contract met vast tarief af te sluiten, voorkom je dit.

Tip: gebruik een online tool om de energietarieven van verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Vaak zie je binnen een minuut welke energieleverancier jou het gunstigste aanbod doet.

Aandachtspunten bij het vergelijken van energieleveranciers

Bij het vergelijken van energieleveranciers is het niet alleen zaak om rekening te houden met de duurzaamheid van zo’n partij. Kijk bijvoorbeeld ook naar de voorwaarden die men aan een energiecontract stelt. Het is hierbij onder meer interessant om te kijken naar een vergoeding bij een overstapboete, die je aan een huidige energieleverancier moet betalen. Dat laatste geldt alleen, wanneer je momenteel een lopend contract met vast tarief hebt. Door over te stappen loopt de energiemaatschappij inkomsten mis. Middels de overstapboete worden deze inkomsten gecompenseerd. Vergelijkbaar met een vergoeding voor de te betalen overstapboete is een welkomstcadeau voor nieuwe klanten. Dit kan een korting op de energietarieven zijn, maar bijvoorbeeld ook een handig hulpmiddel om je energieverbruik te verminderen. Denk aan een meter die bijhoudt hoeveel energie een huishoudelijk apparaat verbruikt.

Investeren in zonnepanelen op het dak van je woning

Zoals reeds genoemd werd, investeren steeds meer huishoudens in zonnepanelen. Je hebt hierbij de keuze tussen het kopen van zonnepanelen en het huren hiervan. Er zijn verschillende partijen die zonnepanelen verhuren. Handig, want het bespaart een grote investering vooraf. Andersom behoren de zonnepanelen nooit tot je eigendommen. Voor mensen die zonnepanelen overwegen is het verstandig om te kijken naar de salderingsregeling van een energiemaatschappij. Ontvang je voor iedere kWh die je aan het stroomnet levert een vergoeding, die overeenkomt met het tarief wat je zelf betaalt per kWh?

Delen