Een zeecontainer verbouwen tot woning, dé oplossing voor de woningnood?
Delen

Een zeecontainer verbouwen tot woning, dé oplossing voor de woningnood?

Opzoek naar een woning, maar kun je deze niet vinden in deze krappe woningmarkt? Heb je al eens over een zeecontainer als woning nagedacht?

Een zeecontainer tot huis verbouwen

Het is in Nederland altijd al een heikel punt geweest, het beschikbaar hebben van voldoende woningen. Vooral na de Tweede Wereldoorlog groeide de Nederlandse bevolking behoorlijk explosief. Was het in de 20e eeuw al een uitdaging om snel voor iedere ingeschrevene een sociale huurwoning te hebben, anno 2023 is het hoge nood en daarmee een belangrijk punt op de politieke agenda. Dit wordt mede veroorzaakt door de toestroom aan oorlogs- of politieke vluchtelingen die allemaal een onderkomen nodig hebben. Steeds meer mensen zoeken naar alternatieven voor een sociale huurwoning, getuige de zoekopdracht ‘Huis bouwen zeecontainer’ in verschillende zoekmachines. Het leeft dus echt. Het is inderdaad een goed idee een opslagcontainer om te bouwen tot een (tijdelijke) woning.

Begin met een vastomlijnd plan

Een van de grootste voordelen van een container is dat het robuuste materiaal elke weersomstandigheid kan weerstaan. Vrieskou, storm, regen, sneeuw en (zout) water wordt getrotseerd. De tot woningen omgebouwde containers zijn gemakkelijk te verplaatsen en omdat ze modulair zijn kun je ze stapelen dan wel combineren met elkaar. Maar voordat je begint met het enthousiast kopen van een zeecontainer is het belangrijk om eerst te beginnen met een plan. Een container woning bouwen doe je op een locatie waar het mag en waar jij je prettig voelt. Daarnaast denk je na over het design, gekoppeld aan je woonwensen. Al laatste ga je er goed voor zitten en bereken je de totale kosten.

Wettelijke regels

Waar je in de ene gemeente snel een vergunning krijgt voor de bouw van je containerwoning stuit je in andere gemeenten tegen verzet. Lees je daarom goed in. Het zou erg vervelend zijn als je je droomlocatie hebt gevonden maar er niet mag bouwen. Natuurlijk heb je ook te maken met dwingend recht dat is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Maar binnen de wettelijke kaders mag je bouwen en je droomhuisje realiseren. Doe dus navraag.

Opslagcontainer woning op een goede fundering

Een locatie bepaald? Al vanaf dit moment is het verstandig een specialist in de arm te nemen. Een woning van zeecontainer wil je namelijk bouwen op een goede fundering. Niet iedere ondergrond leent zich daarvoor en daarom is een professional hierin je raadsman. Er is namelijk een verschil tussen de zandgronden in het oosten van het land en de vochtige kleigronden in de polders van Zuid-Holland. Maar heb je alles in kannen en kruiken? Dan kun je de containers gaan combineren, aanpassen en leefbaar maken. Natuurlijk vergeet je niet de aansluiting van de riolering, elektriciteit en eventueel het gas. De afwerking en heel belangrijk de isolatie moet goed zijn wil je echt kunnen genieten van je containerwoning.

Een container ombouwen naar woning is het beste idee tot nu toe als bestrijding van de woningnood. Voordelen zijn:

  • De korte bouwtijd;
  • Goedkoper dan reguliere woningen;
  • Gemakkelijk uit te breiden en goed aanpasbaar.

Is de nood aan de man en is er geen andere mogelijkheid, dan is het ombouwen van een zeecontainer tot woning dé oplossing tegen woningnood. In principe is er voldoende terrein in Nederland dat beschikbaar gesteld kan worden voor containerwoningen, waarbij er huur wordt afgedragen aan de eigenaar van het land waar gebouwd wordt.

Delen