100%NL Magazine foto's maken op reis
Delen

Hoe maak je de mooiste foto’s op reis? Dit zijn slimme tips!

Tijdens een vakantie wil je de herinneringen die je maakt natuurlijk het liefst vastleggen. Neem dan ook zeker een fototoestel mee op reis, of gebruik de camera van je telefoon! Het is het leukst als de foto’s die je maakt tijdens de reis ook nog eens goed gelukt zijn. Hoe maak je nu de beste foto’s op vakantie? Lees verder voor onze tips en tricks!

Sta zelf ook in beeld

Het is het makkelijkst om op vakantie landschapsfoto’s te schieten, waarbij je de omgeving vastlegt. Daar is natuurlijk niets mis mee! Maar eerlijk is eerlijk: als je thuiskomt met alleen maar landschapsfoto’s, is het toch wat saai om erdoorheen te bladeren. Zorg juist dat je zelf ook af en toe in beeld staat! Neem een statief mee en stel een timer in op je camera, zodat je in het beeld kunt gaan staan. Of als je met iemand samen reist, kan hij of zij uiteraard een foto van je maken. Je kunt ook aan omstanders vragen om een foto te maken van jou: alleen of samen met je reisgenoot. Trek een goede outfit aan, zoals een mooie korte broek heren. Daarboven draag je een net overhemd. Zo is het plaatje helemaal compleet: je staat er ook nog eens goed op!

Denk na over het onderwerp

We blijven nog even hangen bij de tips voor afwisselende foto’s: het kan ook helpen om na te denken over het onderwerp dat je op de foto wilt zetten. Op die manier voorkom je tevens dat je thuiskomt met enkel foto’s van uitgestrekte landschappen. Zet in een natuurgebied bijvoorbeeld de dieren die je tegenkomt op de kiek. Of maak een portretfoto van een local als je een stad bezoekt: als je het aardig vraagt, is dit vaak geen enkel probleem. Zo leg je meer vast van de plek van bestemming!

Fotografeer in het moment

Fotografeer ook zeker in het moment. Je kunt een goede foto vaak simpelweg niet plannen! Kijk goed om je heen en zorg dat je je camera paraat hebt. Zo kun je bijvoorbeeld nét die unieke interactie tussen twee locals vastleggen, of vang je juist een prachtig beeld van een zonsondergang. Laat je leiden door wat er om je heen gebeurt.

Reisfotografie tijdens golden hour

Over de zonsondergang gesproken! Het mooiste moment om foto’s te maken, is tijdens golden hour. Dit is net voor zonsondergang, of juist net na zonsopkomst. Midden op de dag zijn foto’s vaak te flets, aangezien de zon heel hoog staat. Met een lagere zon is het licht zachter: dat kun je goed gebruiken op beeld.

Eenmaal thuis: nabewerking van foto’s

Denk er tot slot ook over na om de foto’s thuis na te bewerken. Op die manier kun je bijvoorbeeld de kleuren ophalen, of de contrasten wat scherper maken. Daar houd je de mooiste reisfoto’s aan over, om nog jarenlang van na te kunnen genieten!

Delen