Minder vlees eten? Let op de volgende zaken!
Delen

Minder vlees eten? Let op de volgende zaken!

Het eten van vlees is niet goed voor het milieu. Teveel (rood) vlees consumeren vergroot het risico op bepaalde ziektes,  zoals darmkanker. Verder is vleesconsumptie zielig voor de dieren, want ze leven vaak kort en in niet altijd in goede omstandigheden. Ook is een goed stukje (biologisch) vlees vaak best duur. Om deze redenen wil je er misschien minder vangaan eten. Dat is een uitstekend idee, maar je moet er wel op letten dat je voedingspatroon gezond blijft.

Veel vlees eten is geen duurzame keuze

Voor de productie van vlees is veel plantaardig voer nodig. Zo is voor één kilo vlees gemiddeld ongeveer vijf kilo veevoer nodig. Het probleem is dat er voor het produceren van dit veevoer vaak veel broeikasgassen vrij komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het kappen van grote stukken oerwoud om sojateelt mogelijk te maken en door de soja over grote afstanden te vervoeren. Daarnaast ontstaat er door een te grote veestapel een mestoverschot en dat verzuurt de bodem en het water. Ook kunnen stoffen uit de mest de lucht vervuilen. Bij kringlooplandbouw spelen de genoemde problemen niet. Hierbij is echter de vleesproductie stukken lager.

Goed voor de gezondheid

Als je minder vlees eet, heeft dit positieve effecten voor je gezondheid. Zo ga je een te hoge bloeddruk tegen en dat verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Ook loop je minder risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 500 gram vlees per week te consumeren.

Gezond voedingspatroon

In vlees zitten veel belangrijke voedingsstoffen. Wie minder vlees eet, moet er daarom op letten dat hij of zij voldoende eiwitten, mineralen en vitamines binnen krijgt. Deze stoffen heb je nodig voor een goede werking van je gehele lijf en het voorkomen van gezondheidsproblemen. Zo heb je ijzer nodig voor het vervoer van zuurstof via je bloed. Met name een tekort aan vitamine B kan bij vegetariërs en veganisten voor problemen zorgen. Meestal gaat het dan om vitamine B12. Dit is helaas niet op te lossen door meer groente, noten, vis, eieren, peulvruchten en fruit te eten. Dit helpt overigens wel voor de hoeveelheid vitamine C , eiwit en ijzer.

Symptomen tekort vitamine B

Heb je last van duizeligheid, oorsuizen, tintelingen, zenuwpijn of zie je er wat bleekjes uit? Dan heb je mogelijk behoefte aan meer vitamine B12 en/of ijzer. Het is verstandig om dit soort klachten een bezoek aan je huisarts te brengen. Deze kan je bloed onderzoeken. Als blijkt dat je een tekort hebt, zul je je voeding aan moeten passen. Vitamine B12 vind je onder meer in kaas, melk, kwark en yoghurt. Daarnaast is het vaak toegevoegd aan sojadranken.  Over het algemeen krijgen vegetariërs en veganisten het advies om vitamine B middels een voedingssupplement in te nemen. Je kunt kiezen om alleen vitamine B12 aan te vullen of een potje met vitamine B-complex te kopen. Bij een aanvulling met vitamine B-complex ben je er zeker van dat je alle varianten van vitamine B in voldoende mate tot je neemt.

 

Delen