Op deze punten moet je letten bij het afsluiten van een zorgverzekering
Delen

Op deze punten moet je letten bij het afsluiten van een zorgverzekering

Sluit jij binnenkort een nieuwe zorgverzekering af? Let hier dan goed op!

Traditioneel gebruiken veel huishoudens de maanden november en december om op zoek te gaan naar de goedkoopste zorgverzekering voor het nieuwe jaar. De nieuwe zorgverzekering gaat aan het begin van 2023 in. Blijf jij trouw aan je huidige verzekeraar, of stap je over naar een andere partij om te besparen op je maandlasten? Bij het vergelijken van zorgverzekeringen zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld niet uitsluitend naar de premie die je maandelijks aan de zorgverzekeraar betaalt. In dit artikel lees je meer over de verschillende factoren om rekening mee te houden.

Tip: gebruik een online tool om snel en gemakkelijk de goedkoopste zorgverzekering te vinden. Deze tools bepalen op basis van je invoer welke verzekering het beste bij jouw situatie past. Je kunt de gevonden zorgverzekering vaak direct afsluiten vanuit zo’n tool.

Geboden dekking door een zorgverzekeraar

Een van de eerste aspecten om rekening mee te houden bij het vergelijken van verschillende zorgverzekeringen is de geboden dekking. Zorg dat de dekking van de zorgverzekering past bij jouw zorgbehoefte. De dekking kan van verzekeraar tot verzekeraar verschillen. Vallen de behandelingen of medicijnen die jij nodig hebt buiten de dekking van de zorgverzekering? Kijk in dat geval naar aanvullende verzekeringen. Pas echter op, daar het afsluiten van aanvullende verzekeringen in sommige gevallen voor onnodig hoge kosten zorgt. Denk aan een aanvullende tandartsverzekering, die pas interessant is als je jaarlijks of eens per twee jaar een behandeling aan het gebit uit moet laten voeren. Ga je slechts voor een periodieke controle naar de tandarts? In dat geval kan een aanvullende verzekering vaak niet uit.

Gecontracteerde zorgaanbieders bij de verzekeraar

Naast de geboden dekking en de mogelijkheden om deze uit te breiden middels aanvullende verzekeringen, is het belangrijk te kijken naar de gecontracteerde zorgaanbieders. Hebben de partijen waar jij momenteel in behandeling bent een contract met de zorgverzekeraar? In dat geval worden de gemaakte kosten vaak volledig vergoed, minus het eigen risico wat je betaalt. Kies je voor zorg bij een niet-gecontracteerde partij, dan betaal je een groot deel van de kosten zelf. Het is afhankelijk van het type zorgverzekering (restitutie-, natura-, budget- of combinatiepolis) hoe groot het aantal gecontracteerde zorgverleners precies is.

Heb je zelden medische zorg nodig? Het kan een reden zijn om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Je profiteert hiermee van een korting op je premie. Let op, het brengt een financieel risico met zich mee!

Delen