100%NL Magazine crypto
Delen

Steeds meer Nederlanders aan de crypto!

In 2021 besloot meer dan een half miljoen Nederlanders om cryptovaluta aan te schaffen. Boven de ruim een miljoen mensen die daar al enige tijd mee bezig waren, komt de teller daarmee nu op ongeveer 1,6 miljoen mensen te staan. Dat kan geconcludeerd worden uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Kantar uitvoerde. Voor dit onderzoek werden 43.353 Nederlanders van 16 jaar en ouder ondervraagd. Van deze mensen gaven 4.795 personen aan te investeren in cryptovaluta, terwijl nog eens 2.747 personen overwegen om dit in de nabije toekomst te gaan doen.

Aantrekkelijke uitdaging

De cijfers tonen aan dat de populariteit van cryptovaluta enorm stijgt. Dat mag gerust opvallend genoemd worden, zeker in een jaar waarin de handel in deze virtuele munten regelmatig negatief in de publiciteit kwam. Dit had onder meer te maken met malafide bedrijven, die op slinkse wijze campagnes via social media plaatsen waarin de beeltenissen van diverse bekende Nederlanders wordt misbruikt. Wie met de partijen achter deze campagnes in zee gaat, komt meestal bedrogen uit en raakt veelal zijn geld kwijt. Ook de sterk schommelende koersen van de cryptovaluta zijn kennelijk voor veel beleggers geen belemmering. Sterker nog, het lijkt erop dat bitcoin kopen juist om die reden een extra aantrekkelijke uitdaging vormt. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de vurige hoop op een snel en hoog rendement.

Alternatieven

Zeg je cryptovaluta, dan denkt het overgrote deel van de Nederlanders doorgaans vooral aan bitcoins. Niet zo vreemd, want de bitcoin was de eerste cryptomunt die in omloop werd gebracht. Maar daar bleef het niet bij, want inmiddels zijn er honderden alternatieven beschikbaar. De meest populaire optie na de bitcoin is ethereum, een cryptovaluta die op heel andere wijze tot stand is gekomen en feitelijk ook een ander doel dient. Wat hetzelfde blijft is dat je er gewoon in kunt investeren door ze aan te kopen en later weer te verkopen. Wie de koers van ethereum goed volgt, kan de conclusie trekken dat deze cryptomunt geleidelijk terrein op de bitcoin aan het veroveren is.

Risico

Voor welke cryptovaluta je ook kies, het blijft altijd een risico. Niemand kan voorspellen wat de koersen volgend jaar zullen doen. Maar dat geldt natuurlijk ook in de aandelenmarkt en daarin zijn ook heel wat mensen beroepsmatig actief. Kennis en inzicht kunnen je ver brengen, maar een zekere dosis geluk is ook zeker handig in deze dynamische sector.

Delen