Zo voorkom je stress wanneer je alleen reist
Delen

Zo voorkom je stress wanneer je alleen reist

Steeds meer mensen ontdekken de geneugten van soloreizen. Als je alleen reist, hoef je met niemad anders rekening te houden dan met jezelf. Je staat op wanneer jij dat wil en je bezoekt de bezienswaardigheden die jij het liefst wil zien. Je maakt ook makkelijker contact met andere soloreizigers, waardoor nieuwe vriendschappen kunnen ontstaan. En dankzij het internet kun je aan het eind van je dag je ervaringen delen met het thuisfront. Desondanks vinden veel mensen het spannend om alleen op reis te gaan. Met deze tips ga je ontspannen op vakantie en geniet je van je eigen, unieke ervaring.

Veilig internetten

Als soloreiziger voel je misschien ook de behoefte om iemand te vertellen over wat je die dag gezien en gedaan hebt. Bij gebrek aan een vaste reisgenoot, ben je dan aangewezen op het internet. De meeste accomodaties bieden gratis internet aan, maar deze openbare netwerken zijn niet zonder risico. Schakel daarom altijd een VPN in voordat je inlogt op deze openbare netwerken. Als je VPN Nederland selecteert, hoef je ook je favoriete televisieprogramma’s niet te missen.

Reizen tijdens een pandemie

Door de coronacrisis zul je op meer dingen moeten letten dan je voorheen deed. Veel landen vragen om een recente test als je de grens wil oversteken. Als je met een groot gezelschap reist, kan dit behoorlijk prijzig worden. Als soloreiziger hoef je alleen voor jezelf te betalen. Dat scheelt behoorlijk in tijd en kosten. Omdat de situatie van de ene op de andere dag kan veranderen, moet je op de hoogte blijven van de laatste berichten. Controleer dagelijks de website van het RIVM, zodat je de meest actuele informatie hebt.

Het is ook belangrijk om het laatste nieuws op je reisbestemming te volgen. Misschien zijn de coronamaatregelen verscherpt of juist versoepelt. Als je een bewijs nodig hebt om bepaalde attracties te bezoeken, wil je dit waarschijnlijk graag op voorhand weten. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Persoonlijke veiligheid

Als je alleen reist, ben je ook kwetsbaarder voor oplichters en criminelen. Je hebt immers geen compagnon die jou te hulp kan schieten als zich problemen voordoen. Je bent dus volledig aangewezen op jezelf en je eigen intuïtie. Om ervoor te zorgen dat je niet steeds over je schouder hoeft te kijken, kun je deze tips volgen:

Vertrouw op je intuïtie

Voel je je niet veilig in een bepaalde buurt of komt iemand verdacht over? Ga dan zo snel mogelijk naar een locatie waar veel mensen zijn en waar je je wel op je gemak voelt. Je intuïtie is er niet voor niets. Vermijd dus personen en locaties die voor jou onveilig aanvoelen.

Gedraag je als een lokale inwoner

Hang vooral niet de toerist uit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen toeristische attracties mag bezoeken. Ook lokale inwoners willen nog wel eens een museum in hun eigen land of woonplaats bezoeken. Zorg er wel voor dat je in die lokale gemeenschap opgaat. Dat betekent dat je je grote fotocamera niet om je nek hangt en uitgebreid stadsplattegronden gaat bestuderen in het openbaar. Oplichters zijn gespitst op toeristen die er verloren uitzien. En als je dan ook nog zichtbaar dure spullen bij je hebt, maakt dat van jou een makkelijk slachtoffer.

Maak kopieën van belangrijke documenten

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Maar als je dan toch slachtoffer wordt van een zakkenroller, is het handig om kopieën achter de hand te hebben van belangrijke documenten. Denk bijvoorbeeld aan een kiopie van je paspoort en je reisverzekering. Bewaar de kopieën in je koffer en draag je originele identiteitsbewijzen altijd bij je. Zorg er ook voor dat de thuisblijvers kopieën van deze documenten hebben.

Let op je gezondheid

Je gedragen als een lokale inwoner is iets anders dan alles doen wat de lokale bevolking ook doet. Zo wordt het in sommige landen sterk afgeraden om ter plaatse kraanwater te drinken. De lokale bevolking is er wellicht al aan gewend, maar als je dat niet bent kun je flink ziek worden. Let ook goed op de plaatselijke situatie voor wat betreft COVID. Vermijd drukke uitgaansgelegenheden om de kans dat je corona mee terug naar huis neemt te minimaliseren.

Delen