Thuiskantoor: creëer een fijne werkplek thuis
Delen

Thuiskantoor: creëer een fijne werkplek thuis

Thuiswerken is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om een fijne werkplek thuis te creëren om productief en efficiënt aan de slag te gaan. Of je nu een freelancer bent, een bedrijf aan huis hebt of af en toe vanuit huis werkt. In dit artikel vind je een aantal tips en inspiratie om in je huis een fijne werkplek te organiseren.

1. Kies de juiste locatie

Een rustige en afleidingsvrije werkruimte is essentieel voor productiviteit en focus. Werken aan de keukentafel is daarom geen goed idee. De kans is namelijk groot dat je snel wordt afgeleid. Kies voor een rustige ruimte waar jij je kunt concentreren zonder afleidingen. Heb je de mogelijkheid om in een aparte kamer te zitten? Dan is dat de beste keuze. Als dit niet mogelijk is, kun je een hoek van een kamer gebruiken en deze afscheiden. Bijvoorbeeld met een:

  • kamerscherm;
  • vakkenkast;
  • mooi gordijn.

Een afscheiding creëert een scheiding tussen je werkruimte en de rest van de kamer, waardoor je minder snel wordt afgeleid door andere activiteiten of mensen in de omgeving.

2. Investeer in ergonomische kantoormeubelen

Een gezonde werkhouding is belangrijk om klachten aan de nek, rug, schouders, arm, pols en hand te voorkomen. Investeren in kantoormeubelen van goede kwaliteit is dus de moeite waard. Zorg ervoor dat je kiest voor een comfortabele bureaustoel die je rug goed ondersteunt en dat het bureau op de juiste hoogte is afgesteld. Wil je meer flexibiliteit? Ga dan voor een verstelbaar bureau, zodat je een sta- en zithouding kunt afwisselen. Vergeet ook niet om het beeldscherm van de computer op ooghoogte te plaatsen om nekklachten te voorkomen.

3. Zorg voor een inspirerende omgeving

Niemand wil tegen een saaie muur aankijken. Sterker nog, een onaantrekkelijke omgeving kan je creativiteit teniet doen. Zorg daarom voor een inspirerende omgeving. Kies voor decoratieve elementen die passen bij je persoonlijke stijl. Denk hierbij aan planten en mooie kunstwerken. Daarnaast is het belangrijk dat er genoeg daglicht in de ruimte aanwezig is, zodat je voldoende energie en concentratie hebt.

4. Organiseer je werkplek

Een georganiseerde werkplek helpt je efficiënter te werken zonder dat je wordt afgeleid door de rommel om je heen. Plaats bijvoorbeeld een desk organiser op het bureau waar je benodigdheden als pennen, papier en andere kleine items in kwijt kunt. Gebruik lades, manden en opbergers om alles netjes en georganiseerd te houden. Hierdoor zorg je ervoor dat jij je beter kunt concentreren en eenvoudig kunt vinden wat je op dat moment nodig hebt.

5. Denk ook aan goede technologie

De juiste technologie kan je werkplek naar een hoger niveau tillen. Plaats onder andere een draadloze printer om belangrijke documenten uit te draaien. En zorg ervoor dat de internetverbinding sterk genoeg is om online meetings soepel te laten verlopen. Ook productiviteits-apps helpen je om efficiënter aan de slag te gaan. Let er daarnaast op dat je genoeg stopcontacten in de ruimte hebt, zodat je niet constant op zoek moet gaan naar een plek om je laptop op te laden.

6. Voeg een vleugje comfort toe

Een comfortabele en goed gereguleerde temperatuur op je werkplek is essentieel voor het behouden van je concentratie en productiviteit. Zorg daarom voor een goede temperatuurregeling, zodat je het niet heel koud of heel warm hebt.

Voeg daarnaast een vleugje extra comfort toe door te investeren in een goede koffiemachine of waterkoker om in de pauze een warme drank te maken. Of je nu liefhebber bent van een sterke espresso of een verfrissende vruchtenthee. Ook een comfortabele outfit draagt bij aan een aangename werkplek. Trek iets aan waar jij je prettig in voelt. Van een joggingbroek tot een nette blazer.

7. Maak je werkplek persoonlijk

Met persoonlijke accenten maak je van jouw werkplek niet alleen een functionele ruimte, maar ook een fijne, comfortabele plek waar je graag zit. Zet bijvoorbeeld een leuke foto neer van je vrienden, familie of huisdieren. Of maak plaats voor een souvenir van een mooie reis of een mooi moment. Hiermee geef je de ruimte een persoonlijk tintje en is het meer dan alleen een plek om te werken. Richt de ruimte in zoals jij wilt, zodat jij je meer verbonden voelt met de ruimte.

Maak van elke thuiswerkdag een effectieve dag

Een fijne werkplek bij je thuis is essentieel voor een productieve en comfortabele werkomgeving. Zo zorg je ervoor dat elke thuiswerkdag een effectiever dag is. Kies onder meer voor de juiste locatie, zodat je ongestoord kunt werken. Investeer in ergonomische kantoormeubelen om lichamelijke klachten te voorkomen. En creëer een inspirerende omgeving om je creativiteit naar een hoger niveau te tillen. Houd je van een opgeruimd huis? Dan kunnen desk organisers, lades en manden niet ontbreken. Kortom, met de tips uit dit artikel creëer je een fijne werkplek in je eigen huis.

 

Delen