100%NL Magazine hond in de auto
Delen

Wat is de beste optie voor het vervoeren in de auto van uw huisdier?

In de Benelux bepaalt de regelgeving dat een huisdier geen belemmering mag vormen voor de bewegingsvrijheid en de controle over de besturing door de chauffeur. Sommige landen zijn al iets specifieker in hun wettelijke bepalingen: In Duitsland wordt een huisdier beschouwd als "vracht", die moet worden "vastgemaakt". Het gezond verstand dicteert dat je een huisdier altijd op een of andere manier vastmaakt of ergens in doet, al naargelang de grootte en soort van het dier in kwestie.

Liever niet voorin

In sommige landen mag het niet eens, maar over het algemeen wordt het vervoer van huisdieren op de voorste passagierszetel afgeraden. Een hond op de voorzetel leidt al gauw af. Bovendien zou, ook al is hij goed vastgemaakt, er bij botsing een gevaar voor het dier ontstaan wanneer de airbag geactiveerd wordt. Veilig vervoer voor het huisdier: achterin.

Speciale gordels

Het reizen van een huisdier wordt gemakkelijk gemaakt door het dier op één plek te houden. Hiervoor zijn speciale autogordels en tuigjes verkrijgbaar. Hoe groot uw huisdier ook is: de gewone driepuntsgordel is alleen voor mensen bedoeld en niet geschikt om bijvoorbeeld uw St. Bernhard vast te maken, ook al houdt hij zich nog zo rustig. Er is een ruim aanbod van verschillende gordels en tuigjes die in grootte verstelbaar zijn en uw huisdier op zijn plaats houden, mocht er onverhoopt toch iets gebeuren. Ook heeft het huisdier enige bewegingsvrijheid en kan hij naar buiten kijken. De autogordels voor huisdieren kunnen gewoon worden vastgeklikt in de aanwezige veiligheidssluiting in de auto. Voor kleinere huisdieren, vooral voor katten, is de draagbare reismand een ideale optie. Vaak wordt deze geleverd met een riem waarmee u de mand veilig kunt vastzetten.

Rooster

Wanneer u een grote hond in de kofferbak wilt vervoeren, kan de ruimte van de passagierscabine worden afgescheiden door een speciaal rooster. De wat duurdere metalen roosters verdienen de voorkeur boven de goedkopere netten. In het geval van een botsing kan een net het huisdier verwonden als het er met veel kracht tegenaan wordt geworpen.

Bench

Een veilig en comfortabel vervoersaccessoire voor huisdieren is de transportbench. Er zijn verschillende versies verkrijgbaar: zowel draadkooien als luxe transportboxen van aluminium. In deze laatstgenoemde is het risico op letsel in geval van een ongeluk kleiner. Ook hier geldt: voor optimaal comfort betaal je meer. De transportbenches kunnen op de achterzetel, maar ook in de kofferbak worden geplaatst en bieden ruimte voor uw huisdier om een comfortabele ligpositie te vinden.

Tot slot

Huisdieren gaan niet allemaal even graag met de auto mee. Het verdient de aanbeveling, uw viervoeter met korte ritten te laten wennen. Zorg ervoor dat het dier heeft gegeten, uiteraard niet direct voorafgaand aan de rit. Geef het dier zijn favoriete deken of speelgoed mee. Zo wordt de autorit een stuk minder stressvol.

Delen