Wat zijn de beste Nederlandse voetballers ooit? 
Delen

Wat zijn de beste Nederlandse voetballers ooit? 

Nederland, een van de meest gerespecteerde nationale teams ter wereld, heeft een aantal van de grootste voetballers aller tijden voortgebracht. Supersterren als Johan Cruijff en Marco van Basten zijn altijd legendes van het spel, terwijl iemand als Arjen Robben in de moderne tijd enorm veel succes boekte op internationaal niveau. Wat zijn dan de beste voetballers uit ons klein kikkerlandje ooit? Hieronder noemen we een paar spelers die zeker bij dit lijstje horen.  

Johan Cruijff

Johan Cruijff, drievoudig winnaar van de Ballon d’Or, is zonder twijfel een van de grootste voetballers aller tijden. De veelzijdige aanvallende middenvelder was een belangrijk onderdeel van de ‘Total Football’-filosofie die door Rinus Michels werd verkend en die in zijn carrière enorme roem behaalde. Cruijff leidde Nederland naar de finale van het WK 1974 en won de Gouden Bal als speler van het toernooi. Hij hielp het Nederlandse team als derde te eindigen op Euro 1976, voordat hij weigerde deel te nemen aan het WK van 1978 nadat een ontvoeringspoging gericht op hem en zijn gezin in hun huis in Barcelona hem van het voetbal afleidde.

Ruud Gullit

Ongetwijfeld de meest veelzijdige voetballer in de geschiedenis, speelde Gullit als spits, middenvelder en zelfs als verdediger in zijn seniorencarrière van iets minder dan twee decennia. Hij maakte zijn debuut voor Nederland op zijn 19e verjaardag in 1981. Na het missen van de kwalificatie voor het WK 1982 en het EK van 1984, hielp Gullit zijn land het EK 1988 te winnen onder Rinus Michels, waarmee hij de eerste Nederlandse aanvoerder werd die een internationale trofee won. Als online voetbal wedden toen mogelijk was, had je flink wat centen kunnen pakken door te gokken op Nederland als kampioen! Aan de interlandperiode van Gullit kwam in 1994 een einde na een langlopend dispuut met manager Dick Advocaat over zijn speelpositie.

Marco van Basten

Van Basten leidt de lijn voor het Nederlandse dreamteam en verslaat onder meer Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert om maar een paar van de andere opties te noemen. Van Basten, algemeen bekend om zijn balcontrole, aanvallende intelligentie, ongelooflijke kopvaardigheid en zijn vermogen om een ​​spectaculaire volley te scoren, won de Ballon d’Or driemaal. De spits leidde Nederland naar de overwinning van Euro 1988, waar hij ook de Gouden Schoen won na vijf doelpunten te hebben gemaakt, waaronder een gedenkwaardige volley in de finale tegen de USSR.

Johan Neeskens

Neeskens, een van de belangrijkste leden van het Nederlandse team dat als tweede eindigde op de WK’s van 1974 en 1978, wordt algemeen beschouwd als een van de beste middenvelders aller tijden. De voormalige Ajax- en Barcelona-man maakte 49 wedstrijden voor Nederland en scoorde 17 doelpunten. Hij scoorde de beroemde openingstreffer in de WK-finale van 1974 tegen West-Duitsland met een strafschop en was waarschijnlijk een van de grootste specialisten die we ooit hebben gezien vanaf 11 meter. Toen Johan Cruijff in 1977 stopte met het internationale voetbal, was het Neeskens die optrad en Nederland naar de WK-finale in 1978 leidde, waarin we verloren van Argentinië.

Delen