100%NL Magazine Winterbarbecue
Delen

Zo organiseer je een winterbarbecue in de tuin

Wanneer je denkt aan een barbecue, denk je waarschijnlijk aan de zomer. Maar een barbecue hoeft niet gebonden te zijn aan een bepaalde periode. Je kunt namelijk ook prima een barbecue organiseren in de winter. Toch is niet iedereen bekend met de winterbarbecue. Daarom geven wij jou hieronder een aantal tips voor een onvergetelijk etentje in de winter.

  1. Maak de tuin gezellig

Een winterbarbecue in de tuin organiseren is een ding, maar de tuin gezellig maken is een tweede. Zorg er daarom dat iedereen zich welkom voelt in de tuin, ondanks het koude weer. Zet bijvoorbeeld kaarsjes neer in de tuin, verspreid fakkels her en der en steek een kampvuur aan. Ook bijpassende muziek zorgt voor extra gezelligheid – vooral kerstmuziek is gezellig wanneer de winterbarbecue in december plaatsvindt. Daarnaast kun je de overkapping gezellig maken. Schenk onder andere aandacht aan de tuinmeubelen: deze kun je opfleuren met dekens en kussens zodat niemand het koud gaat krijgen. In plaats van stoelen kun je ook bartafels neerzetten: hierdoor blijft de lichaamstemperatuur op peil waardoor je warm blijft. Zorg er ook voor dat er onder de overkapping genoeg licht is.

  1. Zorg voor warmte

Het laatste dat je wilt is dat jouw gasten zitten te koukleumen. Zorg daarom voor een warmtebron in de tuin, zoals een vuurtafel of een gashaard. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van beschutte plekken zoals de overkapping. Zet hieronder de barbecue zodat je niet het koude weer hoeft te trotseren wanneer je een stukje vlees moet omdraaien. Leg onder de overkapping ook een aantal dekens voor de gasten neer, zorg voor warme kleding en laat de barbecue maar beginnen. Wist je trouwens dat er zelfs tuinkussens bestaan die je kunt verwarmen? Deze kussens kun je samen met een bijpassende tuinset kopen. Zo heb je het nooit meer koud.

  1. Bijpassende winterrecepten

Ook al is een zomerbarbecue hetzelfde idee als een winterbarbecue, je legt in de winter niet hetzelfde vlees op de barbecue. Het is natuurlijk geen big deal als je het wel doet, maar in de winter sta je voor de ultieme kans om eens wat winterrecepten uit te proberen. Denk bijvoorbeeld aan winterse recepten zoals snert en aan wintergroenten zoals de winterpeen, pompoen en haricots verts. Voor de vleesgerechten kun je kiezen voor hamburgers, wild of een saté. Vergeet ook vooral niet de marshmallows, warme chocolademelk met slagroom en een lekker glaasje glühwein.

  1. Een goede barbecue

De plek is geregeld, de tuin is gezellig gemaakt en het eten is in huis gehaald: nu is het tijd om de barbecue in orde te maken. Wel is het belangrijk om te kiezen voor een krachtige barbecue die zonder problemen warm kan worden tijdens deze lage temperaturen. Daarnaast zal een elektrische barbecue minder moeite hebben om warm te worden dan een barbecue op gas of op kolen. Ook is het belangrijk om te letten op de plek waar de barbecue komt te staan. Zorg er in ieder geval voor dat de barbecue op een beschutte plek komt te staan, bijvoorbeeld onder de overkapping.

  1. Laat het barbecueën maar beginnen!

De dag van de barbecue is aangebroken en de voorbereidingen zijn getroffen. Nu is het tijd om de barbecue aan te steken. Steek de barbecue aan en laat de klep even dicht. Zo kan hij goed op temperatuur komen. Vooral in de winter is dit een belangrijke tip. Vervolgens kun je de stukken vlees op de barbecue leggen. Wat zal dat lekker ruiken! Denk er wel aan dat het vlees wat langer moet garen in de winter dan dat je gewend bent in de zomer. Wanneer nodig jij jouw vrienden en familie uit voor een winterbarbecue?

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kees Smit Tuinmeubelen

Delen