cem 1
Delen

Zijn online gehoortests accuraat genoeg voor een goede gehoorbeoordeling?

Tegenwoordig kan je heel veel bereiken met technologie en zelfs online tests worden steeds gemakkelijker. Hetzelfde geldt voor online gehoortests, deze zijn ook steeds beter digitaal uit te voeren en het is natuurlijk toegankelijker dan om naar de winkel te gaan. Toch is natuurlijk de vraag of deze wel dezelfde accuratie hebben als een hoortest in een winkel, afgenomen door een medewerker. In deze blog kijken we naar de na-en voordelen van de online hoortest.

Het gemak en de toegankelijkheid van de online test

Een groot voordeel, en de reden dat deze is ontwikkeld, is natuurlijk het gemak van de online hoortest. Zo hoef je niet naar de winkel toe en hoef je geen afspraak te maken. Je kunt de gehoortest afnemen wanneer het jou uitkomt. Een nadeel hiervanis dat je in de winkel ook gelijk even andere vragen kan stellen of bijvoorbeeld je hoorapparaat aanpassen door een opgeleide medewerker. Mocht dit niet nodig zijnen is het enkel voor een eerste indicatie tussendoor, dan is de online test een goedeoplossing.

Het verschil in de omgeving en het apparatuur

Er zit tegenwoordig wel een grote verbetering in online gehoortesten, doordat de software hievoor steeds beter wordt. Zo zijn er verschillende online testen voor volwassenen of kun je voor je kind een online gehoortest kinderen uitvoeren. Het nadeel is alleen dat de omgeving niet gecontroleerd of gemanaged is. Het kan zijndat er dus ruis is op de achtergrond, wat de gehoortest zal verstoren. Vaak komen er bij de online test wel instructies, waarin richtlijnen worden aangegeven voor de omgeving. Een ander verschil is de apparatuur die in een gespecialiseerde winkelwordt gebruikt, of in je thuisomgeving. Zo gebruik je zelf waarschijnlijk de speaker van de telefoon of laptop. In een winkel hebben ze gespecialiseerde apparatuur die een stuk nauwkeuriger kan testen. Deze twee factoren spelen dus mee.

Betrouwbaarheid van de resultaten

Een andere factor die je moet overwegen in de keuze van een online of offline hoortest is de betrouwbaarheid van de kwaliteit. Zo spelen de bovengenoemdedingen een rol in hoe accuraat de resultaten van de hoortest zullen zijn. Er zijnstudies die hebben bevonden dat de online test wél dezelfde resultaten geeft als de fysieke test, terwijl anderen weer aangeven van niet. Het ligt natuurlijk ook aan je persoonlijke situatie, hoe ernstig is het gehoorverlies? Heb je er dagelijks veel last van, of is het simpelweg even checken? Neem deze vragen mee in de overweging. Ook kun je aan de hand van de online test ook een afspraak maken op locatie, voor een second opinion.

Ga bij twijfel voor een bezoek aan een audicien

Voor iedereen die twijfelt aan hun gehoor is het een goed idee om eerst een online test af te nemen, om eens te kijken hoe je daarop scoort. Wanneer je al weet dat je eventueel een gehoorapparaat nodig hebt, is het verstandig om een afspraak te maken in de winkel om vakkundig advies te krijgen van een audicien. Een audicienkan een professionele beoordeling maken van je horen en vaststellen wat het besteis om mee aan de slag te gaan, dit verschilt namelijk bij elke situatie. Online hoortests zijn dus een goed idee voor een eerste beoordeling van je gehoor. Heb je toch erge klachten of gehoorverlies? Ga dan naar een fysieke winkel.

Delen