Zo maak je je vijver nog mooier!
Delen

Zo maak je je vijver nog mooier!

Tuinieren is voor veel mensen een van de meest ontspannende en lonende hobby's. Met je eigen gepersonaliseerde buitenruimte heb je een plek waar je creatief kunt zijn en het je eigen kunt maken.

Een manier om dit te doen is door een tuinvijver toe te voegen aan je buitenruimte. Met een tuinvijver zorg je voor een veilig en prettig leefgebied voor vissen en breng je tegelijkertijd schoonheid in je tuin. Je moet dan wel een vijverpomp kopen, terwijl het ook een goed idee is om de volgende ideeën toe te passen. Je vijver wordt dan namelijk nog mooier!

Waterplanten

Het toevoegen van waterplanten is een geweldige manier om leven en levendigheid in je tuinvijver te brengen. Ze voegen kleur toe, geven zuurstof aan het water, bieden schaduw voor vissen en fungeren als natuurlijke filters. Er zijn veel soorten waterplanten die je in je vijver kunt introduceren, afhankelijk van hun grootte en blootstelling aan zonlicht. Drijvende planten, zoals watersla, waterhyacint, kikkerbeet en kroos, zijn enkele van de meest populaire. Deze planten zijn ideaal als je vijver veel zonlicht krijgt en weinig onderhoud nodig heeft.

Ondergedompelde planten, zoals hoornblad, anacharis en papegaaienveer, zijn beter geschikt voor gebieden met minder zonlicht. Deze planten helpen ook de algengroei te verminderen door de voedingsstoffen op te nemen die algen nodig hebben om te overleven. Marginale planten houden van ondiepe gebieden met veel licht en kunnen gemakkelijk op marginale planken worden gekweekt. Ze helpen de randen van de vijver te verzachten en het water van zuurstof te voorzien, terwijl ze ook schuilplaatsen bieden voor kleine vissen. Veel voorkomende marginale plantensoorten zijn onder meer goudsbloem, pijlpunt, gewoon riet en zoete vlag.

Natuurlijke elementen

Door natuurlijke elementen aan je vijver toe te voegen, kun je deze een prachtige en serene uitstraling geven. Om deze look te bereiken, kun je stenen, hout en andere natuurlijke materialen gebruiken. Stenen kunnen worden gebruikt om de vijver te omlijsten of om de bodem te bekleden, wat vooral handig is als je vijver verhoogd is. Je kunt ook natuurstenen gebruiken om bezoekers een plek te bieden om hun voeten te laten rusten of om de vijver filter te verbergen. Houten stukken geven een rustiek gevoel en kunnen worden gebruikt als rand voor de vijver of als stapstenen. Verschillende vormen en maten hout kunnen je vijver een interessant en uniek tintje geven. Het gebruik van planten in en rond je vijver is een andere manier om natuurlijke elementen toe te voegen.

Kleurrijke rotsen

Rotsen zijn een goedkope toevoeging aan elke tuinvijver die een beetje extra visueel belang kunnen toevoegen aan je buitenruimte. Door kleurrijke rotsen te selecteren, kun je een uniek en opvallend middelpunt voor je tuin creëren en bezoekers aantrekken. Je kunt deze kleurrijke stenen op verschillende manieren toevoegen, van het bekleden van de bodem van je vijver tot het volledig opvullen ervan. Om de rotsen nog meer in het oog te laten springen, kun je ze beschilderen met speciale verf die in verschillende tinten verkrijgbaar is, zodat ze echt afsteken tegen het water.

Delen