100%NL Magazine Jan Smit

Jan Smit

Jan Smit (31 december 1985) is een bekende Nederlandse zanger, presentator, songwriter en acteur. Hij maakt deel uit van De Toppers en KLUBBB3 en is bekend in België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Carrière

Jan zong in het Volendamse koor De zangertjes van Volendam. Toen de Volendamse band BZN een duet wilde opnemen met een jong talent uit de omgeving werd Jantje ontdekt. Samen met Carola Smit, zangeres van de BZN, zong hij op tienjarige leeftijd het lied Mama. Door dit succes mocht hij een solosingle opnemen. Deze single Ik zing dit lied voor jou alleen kwam op nummer 1 in de Nederlandse hitparades. In de jaren daarna scoorde hij nog meer hits in zowel binnen als buitenland.

Sinds 2005 heeft Jan nieuwe liedjesschrijvers, zelfgeschreven nummers en heet hij niet meer Jantje, maar Jan Smit. Ook is in die tijd zijn leven te volgen in realitysoaps Gewoon Jan Smit en Jan Smit, de zomer voorbij. Verder wint hij achter elkaar prijzen en scoort hij hits, zoals Als de morgen is gekomen, Laura en Op weg naar geluk.

Smit is van alle markten thuis. Vanaf 2011 is hij commentator en onderdeel van de commissie voor het Eurovisiesongfestival, in 2012 speelde hij de hoofdrol in de film Het Bombardement en presenteert hij de beste zangers van Nederland. Ook richt hij samen met zijn manager Jaap Buijs het platenlabel VosoundRecords op. Samen met Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager presenteerde hij het Eurovisiesongfestival in 2021 in Rotterdam. Sinds 2022 is hij voorzitter van FC Volendam.

Privé

Jan heeft twee zussen, Jenny en zangeres Monique Smit. In 2011 trouwde hij met zijn grote liefde Liza op Sint-Maarten. Samen kregen ze een dochter Emma en even later een zoon Senn. Liza heeft ook een dochter uit een eerdere relatie.