100%NL Magazine Botox
Delen

Uitleg van de experts: Beautyproducten versus Botox!

Tegenwoordig doen we er alles aan om er zo goed en mooi mogelijk uit te zien. De social media staat vol met bekende mensen en influencers die verschillende producten aanraden en de beauty-industrie heeft het drukker dan ooit! Maar wat is nu een betere keuze, beautyproducten of Botox? Wij spraken twee deskundigen uit de beautywereld. Monica van Ee, Managing Director van huidverbeterend merk hannah, en Mardge Pascaud, Beauty Innovater, Founder en ontwikkelaar van huidverzorgingsmerk Pascaud.

Werken beautyproducten echt net zo goed als Botox? (Denk hierbij aan rimpels, kraaienpootjes, strakke huid etc.)

Monica van Ee: ‘Nee, want de doelstelling van “beautyproducten” is een geheel andere dan “Botox”. Als je spreekt over cosmetica zoals reiniging, crèmes, serums en een milde peeling is de doelstelling om een mooi huidbeeld te creëren (en te behouden) door middel van het gezond houden van de huid. Er zijn vele stimulerende ingrediënten die gebruikt worden om de huid goed te reinigen, soepel te houden, bijdragen aan het herstellend vermogen van de huid, haar te beschermen tegen weersinvloeden, water en UV-straling. Ze onderhouden het natuurlijke vetlaagje op de huid en regelen de zuurgraad, wat heel belangrijk is om de huid (en lichaam) te kunnen beschermen en weerbaar te maken tegen de “tand des tijds”. Een gezonde huid met weinig verkleuring (hyperpigmentatie) toont fris en zelfs jeugdig.

Tegenwoordig zijner steeds meer crèmes op de markt die proberen de werking van Botox te imiteren. Botox legt spieren lam, waardoor oude rimpels minder zichtbaar zijn en nieuwe minder snel ontstaan. De “Botox” crèmes werken niet op de spieren, maar op het ontspannen van bepaalde huidcellen. Vaak een zeer kortstondige oplossing van een probleem wat niet door cosmetica binnen 48 uur op te lossen is. We noemen het ook wel het Cinderella-effect. We praten bij cosmetica over non-invasieve oplossingen. Wat betekent dat de huid niet wordt “doorboort”, dus de huid niet aantast, maar deze ondersteunt om sterk en gezond te blijven. De trend is niettemin duidelijk; steeds meer producten prijzen zichzelf aan als alternatief voor de alsmaar populair wordende cosmetische en/of chirurgische ingrepen. Hiervan is de populairste Botox.

Botox is een neurotoxisch eiwit dat de signaaloverdracht van de zenuw naar de spier tijdelijk stil legt. Daarmee kan spierspanning verholpen worden om zo bijvoorbeeld rimpels verzachten.Het is dan ook een snelle methode om rimpels te verminderen. Natuurlijk is er bij elke behandeling een vervelende complicatie mogelijk. Als het in een verkeerde spier geïnjecteerd wordt, kan er een ongewenst effect optreden, een aantal complicaties die kunnen optreden indien je onjuist wordt behandeld. Denk aan hangende oogleden, kwijlen, dokter Spock wenkbrauwen, niet meer kunnen lachen (of lachen met een scheve mond) en een hangende lip. Botox heeft de eigenschap dat het weer uitwerkt. Deze complicaties zijn van tijdelijke aard en zullen in het slechtste geval 3-4 maanden uitwerken. Wanneer je Botox voor langere perioden achtereen gebruikt, wordt de huid dunner en worden lijntjes juist eerder zichtbaar. De frequentie wordt hierdoor vaak steeds hoger. Er wordt gezegd dat Botox zonder problemen herhaaldelijk gebruikt kan worden, maar inmiddels is bekend dat het langdurig stilleggen van spieren atrofie veroorzaakt (denk bijvoorbeeld aan een arm die uit het gips komt). De spier verschrompelt en dat wordt zichtbaar als een deuk in de huid. Tevens is er steeds meer bekend dat hetimmuunsysteem na verloop van tijd botulinetoxine gaat herkennen en vervolgens aanpakt en deactiveert. Daardoor zou een Botox-behandeling niet goed meer werken en zou je steeds meer en steeds vaker Botox nodig hebben om nog een acceptabel resultaat te krijgen. Maar liefst 13,9% van de mensen die Botox gebruiken, heeft antilichamen tegen botulinetoxine ontwikkeld.’

 

Mardge Pascaud: ‘Beautyproducten hebben een totaal andere werking dan botox. Botox is het injecteren van botulinetoxines met als doel de spiertjes in het gezicht te verlammen zodat er geen mimische rimpels meer zichtbaar zijn. Botox werkt dus ook niet op alle rimpels maar alleen op de rimpels die worden veroorzaakt door het samentrekken van gezichtsspieren zoals de fronsrimpel, voorhoofdsrimpels of de kraaiepootjes naast de ogen. Rimpels op de bovenlip, naast de mond of schaduwen die in het gezicht die zichtbaar worden door verslapping van de huid kunnen dus niet aangepakt worden met botox.

Skincare producten daarentegen kunnen een veelheid aan werkingen hebben. Uitgekiende producten kunnen ook de huid laten ontspannen (om weer die mimische rimpels te verzachten) of juist opspannen (om het huidoppervlak een softlift te geven).

Botox wordt geinjecteerd in de spieren en skincare producten kunnen niet zo diep inwerken. Gelukkig maar zou ik bijna zeggen …want je moet je afvragen waarom je botulinetoxines zou willen injecteren als je even verder kijkt dan het tijdelijk laten verdwijnen van rimpels. Botulinetoxine is een neurotoxisch gif dat door bacteriën wordt geproduceerd, het is het meest potente gif dat bekend is! Het sterkste gif op aarde is weliswaar extreem sterk verdund voordat het in de rimpels wordt gespoten maar het klinkt toch niet als de meest gezonde oplossing om je rimpels te verzachten.

Iedereen is altijd bezig met het lichaam te ‘detoxen’ maar ‘botoxen’ is precies het omgekeerde. Mijn slogan: van gif wordt niemand mooier.

Als je je rimpels als storend ervaart zijn er gezonde manieren om ze te verzachten. Dat kan door de juiste skincare en met behandelingen in het schoonheidsinstituut bijvoorbeeld. De moderne goed opgeleide schoonheidsspecialist en huidtherapeut zijn vaardig in het gezond conditioneren van de huid. Met massage en manuele technieken, met diverse hi- tech apparatuur en ook met krachtige skincare producten die je ook thuis kunt gebruiken.’

Ben je niet uiteindelijk goedkoper uit met Botox dan met alle beautyproducten?

Monica van Ee: ‘De keuze om via cosmetische ingrepen de ouderdom tegen te gaan, is natuurlijk niet alleen een financiële keuze. Het heeft ook te maken met acceptatie van het ouder worden. Want waarom vinden we mannen vaak mooier worden naarmate ze ouder worden? En willen we dat vrouwen er altijd uit blijven zien alsof ze midden 20 zijn? Is het verwijderen van je expressie dan echt de oplossing? Cosmetische ingrepen zijn bedoeld om te verbeteren en niet om te veranderen, dus de keuze hiervoor moet weloverwogen zijn. Daarnaast zal je altijd cosmetica moeten blijven gebruiken om een mooie stralende, beschermde en gezonde huid te behouden. Bij het kiezen voor bijvoorbeeld Botox zal de rekensom dus en/en zijn. Het is belangrijk om niet zomaar iets op je gezicht te smeren. Dat is echt zonde van je geld. Laat je huid regelmatig goed analyseren door een professional en gebruik alleen wat voor jouw huid nodig is. Dit is namelijk ook afhankelijk van het seizoen. Tevens kan de huid ook aan een actief ingrediënt wennen en haar werking verliezen. Het is geen overbodige luxe om iedere 6 weken een professionele behandeling te ondergaan die je dagelijkse verzorging goed ondersteunt. Een mooi verzorgde huid waar beweging inzit, waarmee je boos, blij, verrast en ontroert kan kijken, is voor jezelf én ook voor je omgeving een cadeautje. Geen prijskaartje!’

 

Mardge Pascaud: ‘Botox of het zetten van fillers is een quick fix. Dit betekent snel resultaat om een rimpel weg te krijgen en daardoor lijkt het goedkoop. Maar in een totale schoonheidsbeleving gaat het helemaal niet alleen om rimpels. Uit onderzoek is gebleken dat een egale teint veel belangrijker is om er jeugdiger uit te zien dan een paar rimpels. Je hebt dus áltijd goede huidverzorgingsproducten nodig om het totaalplaatje aan te pakken. Een huid zonder rimpels maar met een grauwe kleur en een grove structuur zal nog steeds niet gezond en fris ogen maar dat is wel wat we nastreven. Kortom zelfs al zou je je laten behandelen met botox of fillers, de juiste skincare- en make-up producten zul je altijd willen gebruiken; en dat is dan een gezonde verslaving.’

Delen