Bij BOVAG zijn zo’n 300 kampeerbedrijven aangesloten die zijn gespecialiseerd in verkoop, onderhoud en reparatie van campers, caravans en vouwwagens. In de YouTube-serie BOVAG zoekt het uit krijgt Bleekemolen op bezoek bij een specialist antwoord op prangende vragen: “Om het kampeermiddel te kiezen dat het beste bij jou past, moet je je allereerst afvragen hoe je vakantie wil vieren. Wil je van plek naar plek en vaak ook kort weg? Dan is een camper een goede optie. Blijf je liever op één locatie? Overweeg dan een caravan. Ben je graag in de natuur? Misschien is dan een vouwwagen of tent juist wel iets voor jou. De meeste caravans en veel campermodellen hebben ook de luxe van eigen sanitair. En zowel caravans als vouwwagens zijn gewild vanwege de ruimte én het aantal slaapplaatsen.”
Speciaal rijbewijs
Volgens Sebastiaan is een camper vooral ideaal als je vaak en snel op pad wil. “Je kunt vertrekken wanneer het je uitkomt, bijvoorbeeld voor een weekendje weg, het hele jaar door. En mocht het op de ene plek niet bevallen, dan rij je gewoon door naar een andere locatie. Eenmaal op je bestemming ga je er met de camper waarschijnlijk niet zo snel op uit voor een boodschap of een uitstapje, maar gelukkig kun je ook makkelijk fietsen of een scooter meenemen.” Bleekemolen benadrukt dat je goed op het gewicht van de camper moet letten. “Dat bepaalt namelijk of het gewone autorijbewijs volstaat of een C-rijbewijs voor vrachtwagens nodig is. Er bestaat ook een speciaal C1-rijbewijs, specifiek voor campers tussen 3500 en 4250 kilogram.” Kies je voor een caravan, dan is het van groot belang om niet alleen het maximale trekvermogen van de auto te controleren, maar ook het totale gewicht van de auto inclusief de caravan in de gaten te houden. Dat bepaalt namelijk of je een rijbewijs ‘E achter B‘ moet hebben.
Snelheidslimiet
“De nieuwste caravans zijn tegenwoordig van alle comfort voorzien en ten opzichte van campers doorgaans een stuk betaalbaarder. Op locatie is het grote voordeel natuurlijk dat je gewoon je auto beschikbaar hebt voor een dagje weg.” Met een caravan mag je echter niet overal vol gas, vertelt de coureur. “In de meeste landen geldt een veel lagere snelheidslimiet voor het rijden met een caravan; doorgaans 80 of 90 per uur. In Frankrijk mag je dan weer wel gewoon 130 met de caravan erachter. In tegenstelling tot een camper betaal je voor een caravan trouwens geen wegenbelasting.”
Handomdraai
“Ook met een vouwwagen gelden die lagere maximumsnelheden, maar vanwege het veel lagere gewicht en de compacte afmetingen rijdt het wel een stuk makkelijker dan met een caravan. En het extra brandstofverbruik is daardoor natuurlijk ook minder”, weet Bleekemolen. “De meeste moderne vouwwagens – of eigenlijk ‘tenttrailers’, zoals de meeste tegenwoordig heten – zet je echt in een handomdraai op. En eenmaal uitgeklapt is zo’n tenttrailer verrassend comfortabel.” Voordat je een keuze maakt en tot aanschaf overgaat, is het in elk geval van groot belang om je te verzekeren van een stallingsplek. Kamperen wordt alsmaar populairder en de behoefte aan stalling is dan ook groot. Liever eerst eens proberen? Bij veel BOVAGkampeerbedrijven kan je tegenwoordig ook een kampeermiddel huren!