100%NL Magazine herfst HBA
Delen

Kleur viert hoogtij: dit zijn de leukste herfstuitjes!

De kleuren veranderen en de blaadjes vallen van de bomen; het is herfst! Tijd voor herfstvakantie uitjes! Trek eropuit en beleef de wisseling van het seizoen. Door de vele grondsoorten vind je in Holland boven Amsterdam duinen en bossen, meren en zee, heide en polders. Ontdek aan den lijve hoe uniek dit prachtige stuk natuur is. Maak een wandeling door een mooi natuurgebied of kies voor een stadswandeling in historische steden. Dit is maar een greep uit het aanbod van leukste herfstvakantie uitjes.

De leukste herfstvakantie uitjes op een rijtje

Natuurgebied het Zwanenwater
Het Zwanenwater ligt in de Noord-Hollandse duinen bij de kustplaats Callantsoog. Een heel divers duingebied met uitzichten vanaf duintoppen, duinvalleien, heideveldjes en moerasbosjes. Vanuit de kijkhut kun je vogels spotten in het duinmeer en andere blikvangers zijn de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Je ziet het allemaal langs twee wandelroutes die in het gebied lopen. Ideaal voor een uitje in de herfstvakantie.

Polderbos in de Wieringermeer 
Tot 1930 was de Wieringermeerpolder nog een groot meer tussen de Kop van Noord-Holland en het eiland Wieringen. Nu vind je er twee mooie bosgebieden: het Robbenoordbos en het Dijkgatbos. Via het wandel- of fietspad kun je van het ene naar het andere bos. Het wandelpad is een echt natuurbelevingspad, waarbij je de zeeslenk oversteekt via ‘stapstenen’ in het water.

Grafelijkheidsduinen en de Donkere Duinen
De grafelijkheidsduinen bij Den Helder zijn gevormd vanuit de resten van het oude Waddeneiland Huisduinen. Tijdens een wandeling daar kan je een kudde grazende Schotse Hooglanders spotten. Ten zuiden van deze duinen liggen de Donkere Duinen. Voor gezinnen en leergierige volwassenen is de Opstapp-app een echte aanrader, want wat is er leuker dan zelf op ontdekkingstocht te gaan in de natuur tijdens een uitje in de herfstvakantie? De boswachter heeft daarom een speurtocht voor je uitgezet die begint vanaf de Helderse Vallei.

Ontdek de historie in de steden tijdens een herfstvakantie uitje

Medemblik
In Medemblik lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Tijdens de Gouden Eeuw was deze havenstad van onmisbaar belang voor de handel. Tijdens een stadswandeling door Medemblik wandel je langs prachtige pakhuizen, schilderachtige straatjes en prominente poorten. De route is verkrijgbaar bij het havenkantoor aan de Pekelharinghaven.

Beleef de Gouden Nacht in Medemblik en win een weekend weg
Op 30 oktober is de Gouden Nacht in Medemblik en jij kan er bij zijn! Tijdens de Gouden Nacht nemen verhalenvertellers, gidsen, rappers, muzikanten en acteurs de bezoeker mee door de avond van de Verlichting.

Win een weekend weg in een luxe vakantiewoning voor 4 personen van Europarcs IJsselmeer van 29 oktober tot 1 november en ontdek Medemblik. Ook ga je heerlijk dineren voordat je van de Gouden Nacht van Medemblik gaat genieten. Meedoen? Ga naar www.goudennacht.nl en schrijf je in!

Enkhuizen
Enkhuizen is een stad met een rijke geschiedenis. Binnen de oude vestingwal vind je maar liefst 366 rijksmonumenten, elk met een uniek en boeiend verhaal. Bekijk Enkhuizen eens van dichtbij en proef op iedere straathoek de indrukwekkende historie van een VOC-stad met allure. Het boekje ‘Stadswandeling Enkhuizen’ is verkrijgbaar bij VVV Enkhuizen en kost € 3,50. De wandeling duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Hoorn
Wil je Hoorn echt leren kennen, boek dan een rondleiding door Hoorn bij Local Guide Hoorn met stadsgids Alette. Leuk met een groep, maar ook voor stellen of gezinnen met kinderen. Alette neemt je mee langs de bezienswaardigheden van de stad Hoorn én laat je kennismaken met de verhalen van de stad.

Alkmaar
Wil je alles weten over de binnenstad van Alkmaar? Ontdek de mooiste plekjes van Alkmaar tijdens een stadswandeling, individueel of met een gids. Koop een routebeschrijving bij de VVV Alkmaar aan het Waagplein. Voor zowel volwassenen als kinderen is er een stadswandeling met speurtocht maar je kan ook een rondleiding met gids boeken bij VVV Alkmaar, Gilde Alkmaar of Cicerones. Er is voor ieder wat wils om de stad te ontdekken.

Voor meer tips voor herfstvakantie uitjes ga je naar www.wandelenbovenamsterdam.com.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Holland Boven Amsterdam

Delen