100%NL Magazine Holland Boven Amsterdam
Zie ook:
Delen

Dít zijn de mooiste fiets- en wandelroutes voor het najaar!

Wat is er leuker dan op een mooie herfstachtige dag een lekker rondje te fietsen of wandelen door een prachtige omgeving? Wij zochten de leukste routes voor je uit.

Prachtige wandelroutes

De schoonheid van Wieringen – 15 km

Deze route neemt je mee over Wieringen, het voormalige eiland waar de Afsluitdijk in Noord-Holland aan wal komt. Je loopt hier door een glooiend groen stuwwallenlandschap dat gevormd is tijdens de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Vanaf de Waddendijk heb je mooi zicht over de Waddenzee. Bij mooi weer zie je de Kop van Noord-Holland en Texel liggen!

De Helderse Duinen – 9,5 km

Wandelen rondom Den Helder? Dan mag je deze veelzijdige route niet missen. Van slingerpaadjes door de duinen tot een kaarsrechte dijk langs de Waddenzee. Onderweg kom je langs robuuste forten, musea, een vuurtoren en eindig je in de binnenstad met volop horeca.

Kabouterpad Dijkgatbos – 2,2 km

Een leuke route met kleurrijke kabouterpalen, speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar. De kabouterpalen wijzen je de weg door het bos. Onderweg kom je verschillende borden tegen met natuurweetjes en opdrachten. Die opdrachten zijn elk seizoen anders.

Historische stadswandeling door Schagen – 9,5 km

Het gezellige schagen leent zich perfect voor een wandeling. Historische gebouwen en musea maken de wandeling compleet. Zo kom je ook langs Museum Slag van de Somme, gevestigd in de oostelijke slottoren van Schagen: het eerste en enige museum in Nederland over de Eerste Wereldoorlog.

Vogelspotroute Zandpolder en Nollenland – 12 km

Tussen Callantsoog en Groote Keeten vind je de bijzondere natuurgebieden Zandpolder en Nollenland. Vogels weten dit gebied goed te vinden, zoals steltlopers, eenden en reigerachtigen. Al wandelend kun je ze goed zien, een paradijs voor natuurliefhebbers!

De leukste fietsroutes

Den Helder door de Polder – 71,2 km

De fietstocht begint in de Anna Paulownapolder en onderweg kom je verschillende molens tegen. Onderweg zijn er leuke punten waar je kan afstappen en bijkomen van de fietstocht. Sluit de tocht af met een lekker koud pilsje op het gezellige terras van Cafetaria Ben.

Fietsen door Schagen en omgeving – 53,3 km

Ook in het weidse polderland met zijn hoge Hollandse luchten is het mooi kilometers maken. Vanuit Petten fiets je naar Schagen, daar kan je weidse polders, oude dorpjes en waterwegen verwachten.

Uitzichten vanaf Wieringen – 65,4 km

Met deze route over Wieringen geniet je van vergezichten over het IJsselmeer en de Noord-Hollandse polder. Ook kom je door karakteristieke dorpjes en het stillle Robbenoordbos.

Mountainbikeroute Wieringerwerf – 18,9 km

Ervaar deze route als echte mountainbiker! De route slingert behoorlijk door het bos en hoge snelheden zijn door de vele bochten niet echt mogelijk. De route bestaat geheel uit singletrack en de mooie paadjes volgen elkaar in rap tempo op net zoals de vaak erg scherpe bochten. Je passeert zelfs een heuse kombocht van 180 graden.

LF Kustroute door de Kop – 65,5 km

De LF Kustroute is een 610 kilometerlange route die je leidt van Zeeland helemaal via de kust naar het uiterste puntje van Groningen. Vind je dit iets te veel van het goede? Kies dan alleen het stuk in de Kop van Noord-Holland. Deze gaat van Petten naar Den Oever en is 65.5 km.

Meer fiets- en wandelroutes

Heb je na het lezen van dit artikel de smaak helemaal te pakken gekregen en wil je meer routes ontdekken? Kijk dan hier. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Holland boven Amsterdam.

Delen