Levend Erfgoed
Het is een echte traditie. Elk jaar in het tweede weekend van september openen duizenden prachtige monumenten in Nederland gratis hun deuren voor het grote publiek tijdens Open Monumentendag. Deze 37ste editie staat in het teken van Levend Erfgoed. Dat zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven. Dit erfgoed is voortdurend in beweging en verandert met de tijd mee. Van ijzersmeden tot de Anansi verteltraditie, van Gregoriaanse zang tot fanfares, van poffertjes tot Indische rijsttafel: (levend) erfgoed verbindt ons allemaal. Levend erfgoed krijgt dit jaar extra aandacht in en rondom de opengestelde monumenten.
De wereld achter Open Monumentendag
Wist je dat Open Monumentendag wordt georganiseerd door meer dan 300 lokale comités en 18.000 vrijwilligers door het hele land? Met dit evenement wordt de aandacht voor monumenten vergroot. Door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek, neemt het draagvlak voor de monumentenzorg toe. Het evenement trekt jaarlijks circa 1,3 miljoen bezoekers.
Startsein Open Monumentendag
Het startsein voor Open Monumentendag wordt dit jaar gegeven in Zwolle. Voor het eerst in de geschiedenis zal Open Monumentendag dit jaar op de vrijdag (8 september) voorafgaand aan het weekend, een grootschalige publieksopening kennen. Deze opening vindt plaats in hartje Zwolle en is gratis toegankelijk. De Zwolse binnenstad zal ’s avonds bol staan van de festiviteiten met een podium, livemuziek, acts een levende Maakmarkt en diverse tours langs Zwolse monumenten. Aansluitend kun je zaterdag 9 en zondag 10 september gratis in heel Nederland opengestelde monumenten bezoeken.
Kijk voor meer informatie, een monument of activiteit bij jou in de buurt én het openingsprogramma op www.openmonumentendag.nl.