Ontdek deze bijzondere uitjes in Noord-Holland!
Delen

Ontdek deze bijzondere uitjes in Noord-Holland!

Officieel is het nog winter, al zitten we met smart te wachten op een heerlijk voorjaar, waar we al even van geproefd hebben. Je denkt misschien dat er nu weinig gebeurt en niet veel te zien is in de natuur, maar niets is minder waar. De eerste voorjaarsbloemen laten hun kleuren al zien en de dieren zijn ook druk bezig. De natuur wordt wakker en de winter maakt langzaam plaats voor het voorjaar! Trek er op uit en maak een mooie wandeling door het bos of fiets door de duinen.

Een bijzonder uitje in Noord Holland

Wanneer je op zoek bent naar bijzondere uitjes in Noord Holland, zoek dan de natuur op. Van bos tot duin, van meren tot zee; in Holland boven Amsterdam vind je vele verschillende soorten natuur. Ook nieuwe natuurgebieden, plakken waar de natuur de kans krijgt haar eigen gang te gaan, zijn hier. Een voorbeeld hiervan is de Kerf bij Schoorl. Het Noordzeewater krijgt bij vloed vrij spel waardoor er een nieuw ecosysteem ontstaat. Dankzij het zoute zeewater konden verschillende planten zich hier weer vestigen en konden vogels en duinhagedissen hier hun thuis weer maken.

Van wadlooptochten tot zeehonden spotten

Niet voor niets staat het prachtige waddengebied op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Het is een bijzonder uitje in Noord Holland! Ga wadlopen en ontdek zelf hoe uniek dit stuk natuur is. Vanuit Den Helder en Den Oever worden verschillende wadexcursies georganiseerd. Of ga mee met een robbentocht en spot zeehonden in hun natuurlijke omgeving. Neem je verrekijker mee!

De duinen in

Het water wordt op een natuurlijke wijze gezuiverd in het Noordhollands Duinreservaat rondom Castricum. Bij Bezoekerscentrum de Hoep kun je zien hoe dat in zijn werk gaat. Er zijn activiteiten en excursies of ga op eigen gelegenheid de duinen in. Door de uitgestrektheid en afwisselende begroeiing komen hier veel plant- en diersoorten voor. Maak er zo een bijzonder uitje in Noord Holland van.

Oude bossen en volop ruimte

Lekker klimmen en dalen kan in de Schoorlse Duinen. Volg het wandelpad en ontdek de hoogste duinen, de oudste bossen, de stuivende duinen en volop ruimte om uit te waaien. Moet je nagaan, een eeuw geleden was het nog één grote zandbak. Nu broeden er verschillende vogels en groeien er de mooiste paddenstoelen.

Duizenden orchideeën

In het Zwanenwater bij Callantsoog liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Vanaf juni groeien er orchideeën met duizenden tegelijk. Deze en vele andere bloemen geven het Zwanenwater volop kleur en het trekt vlinders en insecten aan. Er zijn twee wandelroutes in het gebied. Onderweg kom je vogelkijkhutten en mooie uitzichtpunten tegen.

Oog in oog met Schotse Hooglanders

De duinen bij Den Helder zijn gevormd vanuit de resten van het oude Waddeneiland Huisduinen. Het wordt begraasd door Schotse Hooglanders en Konikpaarden wat zorgt voor een gevarieerde plantengroei. Op 10 maart kun je de Helderse Duinen ontdekken tijdens een ontdekkingstocht die begint in een deel van de duinen die doorgaans is afgesloten voor publiek. Bekijk of er al planten ontluiken en komen er al vogels terug uit het zuiden?

Struinen door het moeras is een bijzonder uitje in Noord Holland

Nog een excursie om in je agenda te zetten, want op 12 maart neemt een gids je mee op struinwandeling door Mariëndal. Een prachtig, moerasachtig gebied met lage duintoppen, waterpartijen en veel weidevogels. Omdat de lente zich aandient, zal er veel te zien en te horen zijn.

Spectaculair vogelparadijs

Op 17 maart kun je mee op excursie naar Balgzand bij Den Helder om vogels te spotten. Het Balgzand is een echt vogelparadijs. Het is een rustgebied en normaalgesproken afgesloten voor publiek. Deze excursie is een unieke kans om de spectaculaire waddennatuur te ontdekken.

Varen door de polder

Ook op 17 maart is een vaartocht door de Eilandspolder. Ga aan boord van de fluisterboot en vaar tussen de weilanden en rietkragen door. Verschillende vogels zijn terug van het overwinteren en zoeken een geschikte plek om te broeden. Genoeg te zien en te horen!

Meer info

Ga mee met verschillende excursies, een leuke manier om de schoonheid van de natuur in Holland boven Amsterdam te ontdekken. Bekijk alle natuurgebieden en excursies op hollandbovenamsterdam.com!

Delen