Op zoek naar een fijne citytrip? Nice heeft echt alles

Op zoek naar een fijne citytrip? Nice heeft echt alles

Nice heeft de grandeur van Monaco, de romantische sfeer van een Italiaanse badplaats en het bruisende nachtleven van een echte Europese metropool. En toch is de stad aan de Côte d’Azur zo Frans als maar kan. Snap je het niet meer? Dan zit er maar één ding op: ‘Een retourtje Nice graag.'

Als je in de intro nog geen reden hebt zien staan om direct het vliegtuig naar de Côte d’Azur te pakken, dan hebben we hier nog een goede reden voor je: de zon schijnt er praktisch altijd. En daar is Nice optimaal op ingericht. De oude stad heeft smalle straatjes waarin je ook op het heetst van de dag nog fijn beschut rond kunt lopen. Als je juist wél zin hebt in de zon, dan liggen er langs de deftige Promenade des Anglais kilometers strand — kies maar uit waar je wilt liggen. Zin in een avontuurlijke citytrip? Dan zijn er drie manieren om Nice optimaal te beleven. We zetten ze voor je op een rijtje.

Met de benenwagen

Het oude centrum is autovrij, en Nice is vergeven van de parken en tuinen, dus wat is er nou leuker dan de stad te voet te bezichtigen? In de Vieille Ville, met haar gezellige straten en pleinen, is het heerlijk struinen langs kleine winkels en terrasjes. Toeristisch? Zeker, maar wie goed zoekt, ontdekt op de meest onmogelijke plekken leuke galeries en heerlijke eettentjes. Een wandeltour onder begeleiding van een gids is wat dat betreft handig. Zo zie je kanten van Nice die je anders wellicht zouden ontgaan. Een echte aanrader is de nieuwe Promenade du Paillon, een brede strook groen in hartje Nice, waar tien jaar terug nog asfalt en beton overheersten. Het kasteel van Nice torent hoog uit boven de stad en de Middellandse Zee en is omringd door het Parc du Chateau. Je kunt erheen klimmen, maar er is ook een lift, dus doe er je voordeel mee. Wie zin heeft in een wandeling zonder hoogteverschillen, kan zich suf flaneren aan de Promenade des Anglais.

Met de boot

Tussen het vliegveld en het Chateau strekken de boulevard en het strand van Nice zich uit over een lengte van acht kilometer. Aan de westkant loopt de stad langzaam over in het mondaine Cannes, via de ruige kustlijn aan de oostkant is het niet ver naar het prinsdom Monaco. Wie een uniek zicht wil hebben op deze parels van de Côte d’Azur, pakt de boot. Je waait lekker uit, krijgt een idyllische skyline en prachtige rotspartijen te zien, en je pakt nog een kleurtje mee ook.

Met mes & vork

Maar de leukste ontdekkingsreis in een stad loopt door de keuken — zeker in Frankrijk. We probeerden van alles, in alle mogelijke prijscategorieën, van snelle hap tot ‘hippe eetbeleving’. En de conclusie is dat je in Nice altijd wel goed zit, mits je de toeristenfuiken ontloopt. Dus als je in de Vieille Ville bent, zoek dan de zijstraatjes op en kijk goed waar de lokale bevolking eet. Olive et Artichaut bijvoorbeeld, met leuk, hip en betaalbaar eten uit de streek. Vlakbij de Cathedrale Sainte-Réparate vind je het lekkerste ijs van de stad bij Fenocchio. Voor een avondje eten-wat-de-pot-schaft in het chique Jan moet je ver voor je bezoek al reserveren. Maar wow, het is de moeite. Wijntje erbij, niets meer aan doen: santé!

 

Bron en Beeld: 100%NL Magazine