100%NL Magazine BOVAG
Delen

Vakanties met de caravan waren nog nooit zo populair: waar moet je op letten?

Nederland is een typisch caravanland. Wij hebben hier per hoofd van de bevolking de meeste caravans van de hele wereld. Jaarlijks trekken honderdduizenden Nederlanders op deze manier richting de campings in binnen- en buitenland. Namens 300 caravanspecialisten die bij BOVAG zijn aangesloten, leggen autocoureurs Michael en Sebastiaan Bleekemolen uit hoe je het best en veiligst kunt rijden.

Vader en zoon Bleekemolen zijn al vele jaren succesvol op de internationale circuits in diverse race klassen. Vér voor Max Verstappen reed Michael al in de Formule 1 en Sebastiaan heeft zijn sporen verdiend in onder andere de Porsche Supercup en de Clio Cup. Brancheorganisatie BOVAG stuurt het duo op pad om uit te zoeken wat er allemaal komt kijken bij het alledaagse gebruik van zowel twee- als vierwielers, maar ook voor wat betreft een veilige reis met de caravan.

Zijspiegels en banden

“Allereerst is goed zicht van groot belang”, aldus Michael. “Alleen de zijspiegels zorgen ervoor dat je naar achteren kan kijken, aan je binnenspiegel heb je in dit geval niet zoveel. Gebruik opzetspiegels, die je op de normale spiegels kunt zetten, zodat je ook echt de hele zijkant van de caravan kunt zien tijdens het rijden.” Senior wijst bovendien op de banden, die vaak een ondergeschoven kindje blijken: “Voor de veiligheid is het tevens van belang dat de bandenspanning op orde is. Meer dan eens trekt men de caravan uit de stalling om meteen op pad te gaan, zonder eerst even de banden te controleren. Te lage spanning kan heel gevaarlijk zijn, omdat daarmee het risico op een klapband toeneemt en het beïnvloedt de stabiliteit op de weg. Vraag dus altijd even na bij jouw specialist wat de juiste bandenspanning is.”

Rijopleiding B-E

Sebastiaan heeft niet zoveel ervaring in het rijden met een caravan en is ook niet in bezit van een zogenaamd B-E-rijbewijs. Dat heb je sowieso nodig als de combinatie van caravan en auto zwaarder is dan 3500 kilogram. Maar een rijopleiding voor de categorie B-E kan überhaupt handig zijn om te leren hoe je nou precies moet rijden met een aanhanger of caravan achter de auto. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je recht achteruit moet rijden en dat is nog moeilijk zat, zo blijkt uit de capriolen van Sebastiaan. Bij het maken van een bocht tijdens het achteruitrijden moet je er vooral aan denken om tegen te sturen, dus als je wilt dat de caravan naar links gaat, moet je met de auto juist naar rechts sturen. “Als je nou niet helemaal zeker van je zaak bent, dan is het niet onverstandig om eens een lesje te nemen bij een rijschool. Daar steek je zeker wat van op!”, besluit Michael.

Benieuwd naar de complete video zien van Michael en Sebastiaan Bleekemolen? Die zie je hier!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BOVAG

Delen