100%NL Magazine HBA
Zie ook:
Delen

Nergens bloeit het voorjaar grootser dan in de Kop van Noord-Holland!

Tussen nu en half mei verandert het landschap in de Kop van Noord-Holland in één grote bloemenzee. Laat je betoveren door het grootste bloembollengebied ter wereld! In het voorjaar is het in de Kop genieten geblazen; de velden staan dan vol met felgekleurde hyacinten, irissen, krokussen, narcissen, tulpen en meer. Combineer je bezoek met een wandeling langs de kust en geniet van een heerlijk weekendje weg.

Dompel jezelf onder in de bloemenzee

Als eerste breekt het krokusseizoen aan. Daarna komen de narcissen en hyacinten op en ten slotte, vanaf midden april tot begin mei, laten de tulpen hun kleuren zien. Eind april zijn de tulpenvelden op hun mooist. Tussen begin en half mei worden de meeste tulpen gekopt. De bloemen worden dan van de stelen gehaald zodat er goede bollen overblijven.

Hang de bloemtoerist uit

De meeste bloemvelden zijn te vinden in de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Over het algemeen geldt: hoe hoger je komt, hoe imposanter en mooier de landschappen worden. Rijd bijvoorbeeld de Hollandse Kustroute van Petten naar Den Helder of andersom (hollandsekustroute.nl) en je wordt omgeven door bloeiende bollenvelden. In de buurt van authentieke dorpen als Breezand en Anna Paulowna kun je eveneens genieten van bloemenvelden. In het laatstgenoemde dorp ligt bloemenpark de Poldertuin. Vind je het leuk om zelf je tulpen te plukken? Dan kun je terecht bij Floratuin in Julianadorp. En dan is er óók nog de Zijpepolder, een fraai gebied in de buurt van Schagen, met eindeloze tulpenvelden. De afstanden in de Kop zijn klein, wat betekent dat je je bezoek aan de bollenvelden eenvoudig kunt combineren met een wandeling door een van de historische dorpen of langs de kust. De Kop is omringd door drie kusten. Ga jij voor de Noordzee-, Waddenzee- of IJsselmeerkust?

Wandel, fiets of rijd over de mooiste routes

In de Kop lopen meerdere wandel- en fietsroutes die je langs de bloemenvelden leiden. Je kunt eenvoudig het knooppuntennetwerk volgen. In het gebied liggen tal van leuke B&B’s en boerencampings. Het is zelfs mogelijk om een camperroute te nemen en te overnachten tussen de tulpen. Verschillende bloembollentelers hebben camperplaatsen op hun terrein.

Koop een bloemetje langs de weg en neem deel aan het tulpenfestijn!

Veel kwekers verkopen kleurrijke voorjaarsbloeiers vanuit een stalletje langs de weg. De bloemen zijn supervers, want ze komen direct van het land. Op tulpenindekop.nl vind je een link naar een kaart met alle stalletjes erop. Als je er toch bent. Daarnaast zijn er in april en mei veel tulpenevenementen:

  • 1 april t/m 20 mei – Poldertuin Anna Paulowna
  • 1 april t/m 16 mei – Hortus Bulborum
  • 7 april t/m 7 mei – Bloembollen Boemel (Land van Fluwel)
  • 15, 16, 22 en 23 april – Exclusieve helikoptervluchten boven Kleurrijk Julianadorp
  • 22 t/m 26 april – Bloemendagen Anna Paulowna
  • 23 april – Wandeltocht Bloeiend Zijpe
  • 30 april – Fietstocht Bloeiend Zijpe
  • 30 april – Wandeltocht Kleurrijk Julianadorp
  • April & mei – Tulpen plukken Floratuin

Met wie ga jij de bloemenvelden bewonderen? Meer tulpentips, evenementen en fiets- en wandelroutes: tulpenindekop.nl

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Holland Boven Amsterdam

Delen