100%NL Magazine HBA
Delen

Dit zijn dé wandelroutes van Noord-Holland

Over glooiende duinen, langs de kust, over kronkelende paadjes, door pittoreske dorpjes, door de polder; in Holland boven Amsterdam vind je vele verrassende fiets- en wandelroutes. Dit authentieke stukje Holland is omringd door verschillende kusten en heeft een rijk gevarieerd binnenland: van bos tot duin, van meren tot zee en van kleigrond met akkerbouw tot heide. Er zijn honderden wandelroutes en er ligt maar liefst 1450 kilometer aan fietspaden.

Hollands Kustpad

Een deel van het Hollands Kustpad gaat door Holland boven Amsterdam. Je komt door brede en smalle duinenrijen, donkere bossen en ruime vlakten. Bij Schoorl kun je vanaf de duinen bij goed zicht tientallen kilometers ver kijken over het lage land van West-Friesland. Verder kom je langs badplaatsen als Egmond aan Zee en Callantsoog. Het gedeelte van Callantsoog naar Den Oever is van een heel andere aard. Eerst kom je door een aantal grootschalige polders om te eindigen op de glooiingen van het voormalig eiland Wieringen.

100%NL Magazine HBA

Het Noord-Hollandpad

Wandel verschillende etappes van het Noord-Hollandpad. De routes lopen onder andere van Den Helder naar Groote Keeten en Anna Paulowna, en van Den Oever naar Nieuwe Niedorp. Je loopt over boerenlandpaden, langs molens, slootjes, kanalen, bos en door karakteristieke dorpjes.

100%NL Magazine HBA

Wandelnetwerk Noord-Holland

Of volg een paaltjeswandeling van het Wandelnetwerk. Snuif de zilte zeelucht op en geniet van het weidse uitzicht over de Waddenzee. Of wandel deels door Schagen en de polder. Liever naar Den Helder? Wandel door de Helderse Duinen of volg de Napoleonroute. Er zijn nog veel meer themaroutes, zoals de Westfrieslandroute, duintoppentocht en een stadswandeling door Hoorn.

100%NL Magazine HBA

De Westfriese Omringdijkroute

De Westfriese Omringdijk is een prachtig wonder van menselijke hand. De fietsroute over deze dijk is maar liefst 143 km lang. Maak er een meerdaagse fietstocht van en bekijk onderweg verschillende bezienswaardigheden. Op de route zijn veel musea te vinden, van een kaasmuseum tot een stoommachinemuseum. Een deel van de route leg je af langs het IJsselmeer en het Markermeer, en een ander deel kom je juist door verschillende steden en dorpen, zoals Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik.

100%NL Magazine HBA

Mountainbikeroute

Voor de liefhebbers van het ‘ruigere werk’ is er in Schoorl een mountainbikeroute van 16,3 kilometer. Het mountainbikeparcours voert je langs bossen, duinen, heide en grote hoogtes vanwaar je een geweldig uitzicht hebt. Al zin in een rondje? Kom maar langs als je durft!

100%NL Magazine HBA

Wadlopen

Het prachtige waddengebied, dat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO staat, kun je ontdekken tijdens wadexcursies. Vanuit Den Helder worden verschillende wadloop- en robbentochten georganiseerd. Bij laagwater wandel je door slik, zandplaten en over mosselbanken. Ook vanuit Den Oever kun je mee op excursie. Modder, water en de prachtige wijde omgeving zijn de ingrediënten voor een heerlijk dagje op het wad.

100%NL Magazine HBA

Tips

DO 30 MEI

Dauwtraptocht

Deze wandeling start om 6.00 uur. Dit betekent vroeg uit de veren, maar hier krijg je geen spijt van. ’s Ochtends vroeg is de natuur op zijn mooist. De wandelroute is afwisselend over het strand, duinen en bos in de omgeving van Den Helder en Julianadorp. Er zijn twee routes: 15 km of 22 km.

100%NL Magazine HBA

2 en 16 JUNI

Wilde bloemen en zeldzame orchideeën in het Zwanenwater

In het voorjaar bloeien in natuurgebied het Zwanenwater bij Callantsoog duizenden wilde bloemen en wel tien soorten orchideeën. Waarom doen deze zeldzame bloemen het zo goed op deze plek? De boswachter weet precies waar ze staan en neemt je mee buiten de gebaande paden naar de plekken waar niemand komt.

100%NL Magazine HBA

ZA 8 JUNI

Vogels kijken op Balgzand

Ontdek de spectaculaire vogelrijkdom van de Nederlandse Waddenzee. Balgzand bij Den Helder is een vogelparadijs. Er zijn maar weinig andere plekken in Noord-Holland waar je zoveel vogels bij elkaar kunt zien. Balgzand is een rustgebied en afgesloten voor publiek, maar tijdens deze vogelexcursie kun je een kijkje nemen in dit prachtige gebied.

100%NL Magazine Balgzand

ZA 22 JUNI

Midzomernachtloop

Beleef hoe donker donker is in het Zwanenwater. De boswachter neemt je mee het natuurgebied in. ’s Nachts komt het Zwanenwater tot leven. Niets stilte; als je goed luistert hoor je vogelgeluiden, geritsel en het geruis van de zee. De boswachter wijst je oren de weg.

100%NL Magazine HBA

Kijk voor alle tips op hollandbovenamsterdam.com

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Holland Boven Amsterdam

Delen