De leukste wandelroutes in Noord-Holland
Zie ook:
Delen

De leukste wandelroutes in Noord-Holland

Sinds corona zijn we met z’n allen meer gaan bewegen. Geldt dat ook voor jou? Of dat nu wel of niet het geval is, wandelen kan altijd! Ontdek eens de Kop van Noord-Holland. In dit redelijk onbekende, maar misschien wel mooiste stukje Nederland vind je wonderschone en vaak nog ongerepte natuur. Goed voor vele kilometers wandelroutes door oer-Hollands laagland. Via de drie kusten die de Noordkop zo uniek maken, wandel je langs, over en achter de duinen van zilt naar zoet. We selecteerden deze bijzondere wandelroutes die de beloftes volledig waarmaken. Geniet van je wandeling en doe vooral ook mee aan de winactie!

Wandelroute in Noord Holland: De Napoleonroute (11,2 km)

Met aan drie kanten zee heeft Den Helder een unieke, strategische ligging. Dat zag Napoleon al in 1811 en noemde de plaats ‘Gibraltar van het Noorden’. Hij stationeerde er zijn marinevloot die nu al twee eeuwen lang Den Helder kenmerkt. Voor de verdediging van de oorlogshaven liet Napoleon meerdere forten bouwen. Met deze route kom je langs deze forten, bekijk je de vuurtoren en wandel je naar Willemsoord, de voormalige Rijkswerf. Een leuke wandelroute door Noord Holland!

Rondje Zwanenwater (13,1 km)

Een van de mooiste wandelroutes van Noord Holland is het rondje Zwanenwater. Het Zwanenwater is een prachtig natuurgebied in Callantsoog. In mei – juni zie je in de natte duinvalleien vele roze en paarse orchideeën bloeien. Meest in het oog springend zijn de twee duinmeren, de grootste van West-Europa. Ook loop je met deze route een stuk door de Pettemerduinen. Vanaf de hoge duintoppen heb je een mooi uitzicht. Via het strand wandel je weer terug naar het gezellige Callantsoog.

Rondwandeling Westerland van Wieringen (13 km)

Wieringen is ook geschikt voor en Noordhollandse wandeling. Het is een voormalig eiland vol sporen van de laatste ijstijd. Door de afsluiting van het Amsteldiep in 1924, de aanleg van de Afsluitdijk en de Wieringermeerpolder ging Wieringen op in de Noordkop. Maar het zit nog vol verborgen verhalen, oude dorpen, hoogteverschillen, holle weggetjes en uitgestrekte weilanden. Deze route brengt je langs zo’n beetje alles wat landschappelijk Wieringen te bieden heeft. Een fijne wandelroute door Noord Holland.

Kijk voor de routes op wandelenindekop.nl

Handig om te weten

Naast bovenstaande wandelroutes in Noord Holland vind je ook vele mooie routes via het Wandelnetwerk Noord-Holland. Ben je een ervaren wandelaar? Loop dan etappes 3 t/m 8 van het Noord-Hollandpad (127 km) ontdek onder andere Groote Keeten, Anna Paulowna, Den Oever en Nieuwe Niedorp. Even uitblazen? Neem tijdens het wandelen door de Kop van Noord-Holland een break met een hapje en drankje op een van de vele terrassen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Holland Boven Amsterdam.

Delen