100%NL Magazine Carina Keizer

37 kilo afvallen in een half jaar, zo deed Carina het

“Wat heb jij gedaan!?” is de vraag die haar vaak wordt gesteld. Haar antwoord is heel simpel: Veel bewegen en minder eten! Dat is eigenlijk waar het op neer komt, maar er waren nog wel wat veranderingen waardoor voor haar het roer om ging en zij 37 kilo afviel in een half jaar.

“Ik had meer tijd om af te vallen”

Carina: “Ik zat al ruim een maand werkloos thuis. Ik wist al een tijd dat deze periode eraan zat te komen en ik had me dan ook voorgenomen om me in deze periode op mezelf te focussen. Een cursusje hier en daar, een paar dagen alleen op vakantie, uitvogelen wat voor volgende baan ik wilde, het sporten oppakken, gezond eten, gewicht verliezen, op tijd naar bed, het gehele huishouden eens goed op orde brengen, voorjaarsschoonmaak houden, je kent het wel. Maar de plannen liepen echter anders, want de kinderen (en man) waren ineens fulltime thuis, de sportscholen gingen dicht en.. en.. De coronacrisis werd eigenlijk mijn zoveelste smoes om mijn plannen niet uit te voeren. Er werd zoveel geklaagd en gemopperd in die rare onzekere tijd. Ik merkte dat ik werd meegesleurd in negatieve sferen en het denken in problemen en beperkingen. Dat is absoluut niet hoe ik zelf in elkaar zit, dus ik besloot om me daarom bewust te focussen op de fijne dingen des levens, die zijn er genoeg! We hoefden niets. Geen wekker voor werk of school, de kinderen hoefden niet naar trainingen en wedstrijden. Geen bezoekjes of speelafspraken. We hadden geen verplichtingen, we hadden TIJD! Wanneer in het leven krijg je zó’n kans om veel tijd met je gezin door te brengen, zonder afleiding of tijdsdruk? Ik genoot met volle teugen. En gek genoeg voelde ik me middenin deze corona-crisis al heel snel gelukkiger dan ooit tevoren! Er ontstond een soort ‘gevoel van ruimte’ in m’n hoofd. En toen werd het tijd om door te pakken! Tijd voor afvallen”

De knop om

“Ik laat me via social media al jarenlang graag inspireren over gezondheid, voeding, afvallen, sport, etc. Geïnspireerd raak ik er zeker van, maar een vervolg kreeg het al een hele tijd niet meer. Ik zag een story voorbij komen van een Instagram-influencer die een smartwatch aanprees. Dat leek mij een goed idee! Ik bestelde ‘m voor € 89,- en de volgende dag werd ie al bezorgd. Oei.. daar had ik eigenlijk niet op gerekend. Maargoed.. dat bedrag had ik natuurlijk niet voor niks neergeteld, dus hup, ik installeerde dat ding. Ik wilde ‘m direct uitproberen! We gingen lunch-wandelen, kids mee, een uurtje rustig wandelen in het bos. ’s Avonds zat ik op de bank en gaf mijn smartwatch 8000 stappen aan. Ik dacht: Laat ik mijn 10.000 stappenplan nou maar meteen in de praktijk brengen! Dus ik trok mn slippers aan en liep nog een rondje door het park om de hoek. En zo werd deze dag ongepland de omslag van mijn levensstijl! Het afvallen was begonnen”.

100%NL Magazine Afvallen Cactus Carina

Wandelen hielp enorm bij het afvallen

“De slippers verruilde ik al snel voor m’n hardloopschoenen en vanaf die dag wandelde ik 3 weken lang ‘s morgens 4 kilometer en ‘s avonds ongeveer 3 kilometer. Ik merkte dat ik het rondje steeds iets sneller liep. In de smartwacht-app zag ik de conditie-lijn direct omhoog schieten. Dit motiveerde! Zelfs mijn hartslag daalde! De ontdekking van de podcast-app was lifechanging voor mij! Ik genoot zó van de verhalen, dat ik eigenlijk helemaal niet in de gaten had hoe lang- en ver ik liep! De afstanden werden steeds langer, het wandelen veranderde in ‘snelwandelen’. Zodra ik wakker werd, trok ik mijn sportkleding aan en kon ik niet wáchten om de verhalen verder te beluisteren tijdens het lopen in het bos. Het bos ligt op zo’n 8 minuten rij-afstand, alwaar ik niemand ken. Terwijl iedereen in ons dorp elkaar kent, kan ik zo genieten van de anonimiteit op de vele paden in het bos. Ik heb mijn plekje daar helemaal gevonden. De verhalen-podcasts wisselde ik af met inspirerende podcasts waarin aandacht werd besteed aan gezondheid, een positieve mindset of eetstoornissen. Ik pikte er zóveel van op! Na 3 weken was ik 5,2 kilo afgevallen en helemaal happy met mijn nieuwe actieve gewoontes”.

Hardlopen tijdens het afvallen

“Ik besloot om het hardlopen weer op te pakken. Ik had het jaren geleden al eens eerder gedaan, dus ik wist dat ik het zou kunnen.  Ik startte met les 1 van een 5km-loopschema. Een training van 20 minuten. 1 minuut en 2 minuten joggen worden afgewisseld met 1 minuut en 2 minuten wandelen. Een hel. Maar ik redde het (nét). Vanaf deze dag verruilde ik mijn ochtendloop om de dag voor een hardlooptraining. Ik ging afvallen, de conditie steeg nog verder omhoog, en de hartslag daalde verder! Na het 5km-loopschema volgde ik de 7,5km, de 10km en rondde ik het 10miles (16,1km) schema een half jaar later af! 10.000 stappen per dag werden er al snel 15.000 en daarna minimaal 20.000 stappen per dag! En dat met zoveel plezier!”

Voeding tijdens het afvallen

“Ik paste als vanzelfsprekend mijn voeding meteen aan! Daar keek ik eerlijk gezegd zelf erg van op, maar blijkbaar deden de resultaten van de smartwatch dit met me. Zonde om na dat avondloopje alsnog naar iets ongezonds te grijpen! Daar had ik tenslotte nét een half uur tijd in gestoken! Ik had al vaak gehoord over Intermittent Fasting. Ik besloot het toe te gaan passen en het beviel me goed! Buiten het afvallen en de gezondheidsvoordelen die intermittent fasting met zich mee brengt, vind ik ‘de tijd’ die ‘s morgens overblijft heerlijk! Het lijkt niets, maar in plaats van het hele ontbijtritueel, heb ik in deze tijd al een flinke wandeling gemaakt of bijvoorbeeld de boodschappen al gedaan. Het geeft me zo’n ‘vrij’ gevoel! Ik at tussen 13.00 en 19.00 uur. Om de dag lunchte ik met kwark, fruit, granola, noten en honing en dan ‘s avonds een normale warme maaltijd. De andere dag lunchte ik koolhydraatrijk (bijvoorbeeld met brood of crackers) en op die dagen hield ik de koolhydraten in de avond wat lager (maaltijdsoep, maaltijdsalade, of een koolhydraatarme maaltijd). Ik hield de verhoudingen aardig in balans voor mijn gevoel”.

Recepten tijdens het afvallen

“Ik hou van (makkelijk, simpel en snel) koken en ook van struinen naar recepten op Instagram. Ik volg een héleboel ‘recepten-accounts’. Tip: Zodra ik een geschikt recept tegenkom, sla ik deze op in een verzameling (bv lunch, diner, snacks, lekkers). Dit is een functie binnen Instagram. Vervolgens plan ik dit gerecht direct in in mijn agenda! Zo heb ik soms voor 4 weken al gerechten vooruit gepland. Natuurlijk wijzigt er later hier en daar nog iets, maar dan verschuif ik dat idee naar een volgende dag. Wat ik in mijn afval-periode ook leerde, was gebruik te maken van de vriezer! Het blijkt dat werkelijk álles in te vriezen valt, zelfs ovenschotels! Dat deed ik eerder nooit. Ik noem het nu mijn winstpakker! Heb ik iets over van een maaltijd, schuif ik dat in een 1 persoons zakje of bakje, schrijf ik erop wat erin zit, en húp het gaat de vriezer in! Ik plan dit gerecht ook weer meteen in mn agenda! Vaak op bijvoorbeeld een werk- of sportdag waarvan ik al weet dat we druk zullen zijn of laat thuis. Ook ben ik gebruik gaan maken van een maaltijdbox waar ik wekelijks voor 2 of 3 dagen maaltijden bestel. De box wordt thuisbezorgd, voorzien van alle ingrediënten. Ik hoef die dagen niet na te denken! Het voordeel is dat je op deze manier ook geniet van gerechten die je normaal gesproken niet zo snel zou eten. Ideaal! Mijn man is niet zo experimenteel aangelegd, dus vaak hou ik een portie over die ik dan weer invries en inplan voor een makkelijke dag”.

Voeding inplannen om af te vallen

“Op zondag plande ik de hele week vooruit. In mijn agenda op mijn telefoon noteerde ik bovenaan de dag wat de lunch, het diner en eventuele snacks werden. (Mijn kinderen eten elke dag ‘Hollandse pot’, dus ook deze planning schreef ik uit). Ook boodschappenlijstjes plande ik in de notities van mijn telefoon. Zo zorgde ik ervoor dat ik op maandag al alles in huis had voor de komende 3 dagen. Ik hoefde pas donderdag weer boodschappen te doen. Het lijstje voor die donderdag stond ook al voor 90% compleet in mijn telefoon. Handige bijkomstigheid is dat ik mijn man heb gekoppeld aan deze agenda en notities, zodat ook hij ziet wat de planning is en welke boodschappen er eventueel nog gedaan moeten worden. Het klinkt heel simpel, maar het feit dat ik niet meer hoefde na te denken over wat we die dag gingen eten en wat ik daarvoor nog moest doen gaf zó’n rust in mijn hoofd. Alle tijd, energie (en vooral onrust) die dat mij normaal gesproken kostte, had ik nu over!”

Sportafspraken vastleggen

“Ook mijn sportplanning werd vastgelegd. Aan het begin van de week bedacht ik voor iedere dag op welke momenten ik kon/wilde sporten. Meestal was dit ‘s morgens vroeg voordat de kinderen wakker werden en nog een later moment op de dag. Doordat de agenda is gekoppeld aan die van mijn man, ziet hij ook wanneer ik er wel- en niet ben. We zien dit dan ook echt als een ‘afspraak’, die niet wordt afgezegd. Als je moet werken, ga je ook niet als je geen zin hebt of als het regent. Zo zie ik de sportafspraken ook”.

Geluk(t)

“Na 6 maanden was ik 37 kilo afgevallen. Ik ben in al die tijd maar een enkele keer afgeweken van mijn plan. Door het heerlijke eten heb ik totaal geen behoefte gehad aan ongezonde uitbarstingen. Op een paar feestjes na heb ik een half jaar lang geen alcohol gedronken, en ook niet gemist! Halleluja wat een verademing om elke dag fit en fris op te staan en zin te hebben in de dag! Wat een geluk! Wat ben ik blij dat ik de situatie die 2020 met zich meebracht, heb omgezet naar het weten te behalen van gestelde doelen. In kleine stapjes heb ik gewerkt naar een hoger doel. Mijn conditie ging van ‘Zwak’ naar ‘Redelijk’ naar ‘Gemiddeld’ naar ‘Goed’ naar ‘Heel goed’ en is bijna in het vakje ‘Uitstekend’ terecht gekomen”.

Hoe nu verder?

Carina is naar aanleiding van haar afval-avontuur een motiverend Instagram-kanaal begonnen, waarmee zij inmiddels ruim 17.000 volgers inspireert door haar weg naar een gezond & fit leven in alle eerlijkheid te delen. Toen dat een succes bleek, startte zij het bedrijf Cactus Carina, waarmee zij een platform biedt voor mensen die graag lekkerder in hun vel willen zitten of afvallen door balans te vinden tussen gezondheid & genieten. Haar broer Simon Keizer liet weten heel trots op haar te zijn. “Het is inmiddels een fulltime job en daardoor is mijn vrijheid beperkter, maar door planning probeer ik ervoor te zorgen dat er niets verandert aan mijn voeding- en beweegmomenten! Ik wandel vaak al voordat de werkdag begint en ik vind het heerlijk om na het werk nog even snel een uurtje mee te pakken. Daarnaast organiseer ik elke maand een challenge vanuit mijn Community. Voor mezelf als stok achter de deur, maar ook om anderen uit te dagen gezondere keuzes te maken! Op dit moment stromen de aanmeldingen voor de 6-Weekse Zomerchallenge binnen waarin we voor de zomer met z’n allen nog wat kilo’s gaan verliezen door ons te focussen op voeding”.