Banner100%NL_Voorjaarscampagne2024_Alyshia (1) (1)[96]
Delen

Alyshia (14) “Ik praat liever niet over wat er vroeger bij mij thuis gebeurde”

De zomer is voor veel kinderen in Nederland een zorgeloze periode. Lekker veel vrije tijd en leuke dingen doen met vriendjes of het gezin. Maar voor honderdduizend kinderen is de zomer helemaal geen zorgeloze tijd. Zij groeien op in een moeilijke thuissituatie, of kunnen zelfs niet meer thuis wonen. Voor deze kinderen is de zomer vaak een lange, lastige periode. Zo ook voor de veertienjarige Alyshia.

Alyshia heeft op jonge leeftijd al veel geweld thuis meegemaakt. Haar biologische vader is vanaf haar geboorte niet meer in beeld. De nieuwe vriend van haar moeder was snel geïrriteerd en dat moest haar moeder verduren. Het geweld werd steeds erger, zo erg dat haar moeder zelfs voor haar leven begon te vrezen. Ze vluchtte samen met Alyshia naar een vrouwenopvang. Vanuit daar kon ze, met hulp, een nieuw bestaan met Alyshia opbouwen.

Nog altijd spanning in huis

Ondanks het contact- en straatverbod zijn Alyshia en haar moeder nog altijd bang dat de ex-vriend hen ineens weet te vinden. Een onbezorgd dagje eropuit zit er dan ook niet in. Ook Alyshia voelt de spanning, de dingen die hij haar moeder aandeed staan nog altijd op haar netvlies gebrand. Soms droomt ze erover dat hij ineens heel boos voor hun neus staat. “Onze voor- en achterdeur hebben allemaal extra sloten. Ik mag ook nooit alleen naar school lopen.”

Anders dan anderen

Op school weten de vriendinnen van Alyshia niet dat ze in een onveilige thuissituatie opgroeide en zelfs gevlucht is met haar moeder. Liever praat ze er niet over, omdat het haar die nare gebeurtenissen doet herbeleven. “Op school voel ik me eigenlijk nooit helemaal mezelf, omdat ik met niemand kan praten over vroeger en de spanningen die ik voel…”

Doneer een Onvergetelijke Zomer(box)!

Voor vergeten kinderen als Alyshia is een vakantie of dagje weg in de zomer niet vanzelfsprekend. Juist voor deze kinderen is het zo belangrijk om iets te hebben om naar uit te kijken of weer even onbezorgd kind te kunnen zijn. Positieve momenten dragen bij aan hun welzijn en veerkracht. Deze zomer willen we tienduizend kinderen een onvergetelijke zomerervaring geven, zoals een uitstapje, een vakantie of een box vol verrassingen.

Je geeft al een Onvergetelijke Zomer(box) voor € 15,-. Doe je mee?

 

Banner100%NL_Voorjaarscampagne2024_Zomerbox (1)

Dit artikel geschreven in samenwerking met Het Vergeten Kind

Delen