100%NL Magazine Fiskars
Zie ook:
Delen

Dít is de reden waarom beplanten in de herfst grote voordelen heeft

Je zou het misschien niet denken, maar de herfst is hét moment om te planten. De lucht en de grond zijn goed vochtig waardoor je geen zorgen hebt over een mogelijk tekort aan water. Bovendien is de grond nog redelijk warm en hebben de planten nog genoeg tijd om te wortelen voor de winter zijn intrede doet. Bomen, heesters en rozen kun je het beste planten als het blad van de takken is gevallen; in het najaar dus. De hoogste tijd dus om de spade en schep erbij te pakken.

Goed gereedschap is het halve werk

Bodembewerking is de zwaarste klus in de tuin, dus het is van groot belang dat gereedschap sterk is, goed in de hand ligt en het werk lichter maakt waar dat kan. Als je gaat planten, is een goede spade een must. Fiskars biedt diverse spades met een aluminium steel. Dit heeft als voordeel dat de spade sterk is en toch licht van gewicht. Een duurzame keuze ten opzichte van een spade met een houten steel! Fiskars spades hebben een scherpe snijrand. Want met al het planten, graven en spitten heeft een spade heel wat te verduren. De schep moet niet alleen in steenachtige of leemachtige grond het een en ander wegsteken, maar wordt ook gebruikt om stenen of zware planten uit de grond te tillen. Spitten doe je als je een nieuw perk wilt aanleggen of compost en ander oogstafval door de grond moet werken.

Planttips

Gat graven, plant erin, dichtgooien – klaar! Zo gemakkelijk is het helaas niet. Het plantgat moet ruim anderhalf keer zo breed en diep zijn als de wortelkluit. Zet de plant net zo diep als hij in de pot stond. Rozen plant je zo diep, dat de entplaats (de plaats op de stam vanwaar de takken starten met groeien) dik 5 cm onder de grond zit. Bij fruitbomen moet de entplaats 10 cm boven de grond zitten. Zorg ervoor dat de wortelkluit voor het planten goed vochtig is en verrijk de uitgeschepte grond met potgrond of rijpe compost.

Het aanleggen van een perk

Zon, schaduw, vochtige of droge grond – iedere plant heeft zo zijn eigen wensen. Een plek met minstens zes zonuren geldt als zonnig, met drie tot zes uren als halfschaduw en met minder dan drie uren als schaduw. Planten die van zon houden, zoals Rudbeckia, doen het ook nog goed op een plek met halfschaduw. Planten met een voorkeur voor halfschaduw, zoals Elfenbloemen, kunnen ook op een plek met lichte schaduw staan. Hoe vochtiger de standplaats, hoe zonniger schaduwplanten mogen staan.

Planten in de herfst, genieten in het voorjaar

In de herfst is het vaak nog heerlijk weer om in de tuin te werken. Bovendien starten de planten die gepland zijn in de herfst met een serieuze voorsprong; ze worden groter en bloeien mooier dan planten die pas in het voorjaar de grond in gaan. En als je toch bezig bent, zet dan meteen de bloeibollen in de grond. Met een Fiskars bollenplanter is dat een fluitje van een cent. Dat wordt genieten van kleurrijke tuin in het voorjaar!

Plant een boom

Bij aankoop van een Fiskars tuinproduct, plant Fiskars in samenwerking met Stichting Plant a Tree twee bomen. Zo maken we samen de wereld een stukje groener!

Fiskars: alles voor in de tuin en huis meer

Met gevoel voor design creëert Fiskars, al meer dan 370 jaar, tuingereedschappen van hoge kwaliteit om het werken in de tuin een nog fijnere bezigheid te maken. Tuinieren ontstresst en maakt gelukkig. En dat is precies wat Fiskars wil bereiken: het creëren van geluk in en om je huis.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Fiskars

Delen