header_eekhoorn
Delen

Mét deze tips help jij dieren zorgeloos de koude wintermaanden door!

Brrrrr...het is koud én donker buiten. Met deze tips help jij dieren de koude wintermaanden door te komen.

Het is guur en koud buiten. Jij trekt jezelf lekker terug en kruipt onder een warm kleedje. Maar wat doen dieren om deze wintermaanden door te komen?

Extra hulp in de winter?

Hebben dieren extra hulp nodig in de winter? Het antwoord is ja en nee. De meeste dieren redden zichzelf best in de kou. Ze hebben juist baat bij rust en ruimte. Huisdieren en dieren zoals weidedieren en kippen, kunnen wel wat extra hulp gebruiken in de winter. En sommige wilde dieren kun je ook wel een handje helpen…

Waarom niet álle dieren helpen in de winter?

In sommige gevallen, is helpen geen goed idee. Dit heeft een aantal redenen. In wintertijden slinken de voedselvoorraden en bevriezen waterbronnen in de natuur. Voor sommige dieren in het wild is het moeilijker overleven, maar andere dieren, zoals egels, doen een winterslaap. Zolang ze veilig ergens liggen te ‘slapen’, is het beter om ze lekker met rust te laten in de winter. Andere dieren hebben hun wintervoorraad op orde, zoals eekhoorns. Dieren zoals vossen, stadsduiven en meeuwen moeten we niet tam willen maken. Dat kan namelijk een ‘plaag’ veroorzaken, met alle nadelige gevolgen voor de dieren van dien. Dus helpen of bijvoeren is niet altijd even handig, hoe goedbedoeld ook.

Maar wat kan ik dan wél doen?

Gelukkig zijn er evengoed een hoop dingen die je wél kunt doen om de dieren een handje te helpen! Op de website van de Dierenbescherming vind je hele handige wintertips om de dieren een handje te helpen! Je krijgt bijvoorbeeld antwoord op vragen zoals: Is pekel slecht voor honden? Wanneer zet je ‘buitenkonijnen’ binnen? Kunnen paarden tegen de kou? En wat doe je als je nu een egel tegenkomt?

Zo hoef je deze dieren tijdens de wintermaanden niet ‘in de kou te laten staan’.

header_hondsneeuw

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Dierenbescherming.

Delen