Slaapexpert tips voor slapen
Delen

Dít moet je doen als je ’s nachts wakker wordt en niet meer kan slapen!

Wat kun je ’s nachts doen om snel weer in slaap te vallen? Wij geven je wat tips!

Tips van een slaapexpert

Je hebt geen enkel probleem met inslapen, maar midden in de nacht word je steeds wakker. Erg frustrerend, helemaal als je weet dat de volgende dag een drukke dag gaat worden.  Je ligt te woelen en het gepieker verdwijnt maar niet uit je hoofd. Dr. Biquan Luo, een slaapexpert uit San Francisco, heeft in een interview met Fox News wat tips gegeven om snel in slaap te komen. Wij zetten ze graag voor je op een rijtje.

Ademhalingsoefeningen of witte ruismachines

Volgens Luo is het allereerste wat je moet doen als je midden in de nacht wakker wordt in bed blijven liggen. Probeer te ontspannen door verschillende technieken te gebruiken zoals ademhalingsoefeningen, maar je kan ook gebruik maken van bijvoorbeeld witte ruismachines om je te helpen ontspannen. Probeer dit een minuut of 15.

Rustige activiteit

Helpt dit niet? Kom dan je bed uit. Verlaat je je warme bed, zoek dan een comfortabele plek in je huis op, zoals de bank. Doe daar een rustige activiteit zoals het lezen van een boek.

Zorg voor een fijne slaapkamer

Je slaapkamer is de plek waar je heerlijk tot rust kan komen. Dat begint met een lekker kussen, dekbed en matras. Investeer er dus ook in. Het lijkt soms veel geld, maar dat is het meer dan waard. Ook is het beter om in een donkere slaapkamer te slapen, dus goede gordijnen zijn een must. Laat overdag een raampje open staan, zodat je kamer genoeg frisse lucht heeft.

Wat moet je niet doen?

De slaapexpert raadt ten zeerste af om je telefoon pakken of op de klok te kijken als je ’s nachts wakker wordt. „Het kijken naar de tijd kan de stress vergroten waardoor je moeilijker weer in slaap valt”, zegt ze. „Bovendien, als je op je telefoon kijkt hoe laat het is, kan de inhoud van de telefoon te stimulerend zijn, wat je er verder van weerhoudt om te ontspannen en in slaap te vallen.”

 

Bron: ANP / ALAMY LIMITED / artsenzorg. Beeld: ISTOCK

Delen