100%NL Magazine - BOVAG
Delen

Elektrisch rijden? Lees hier alles wat jij moet weten!

Een elektrische auto is een genot om in te rijden. Stil, krachtig, comfortabel. En de C02-uitstoot ligt zo’n 60% lager dan van een auto met verbrandingsmotor. Maar het is in een aantal opzichten wezenlijk anders. Om te zorgen dat je weet waar je aan begint, heeft BOVAG alles voor je op een rij gezet!

Bereik

Bij het kiezen van een elektrische auto is de actieradius belangrijk.
Dit wordt vastgesteld in de WLTP- test. Een laboratoriumtest die onder specifieke omstandigheden wordt uitgevoerd en die vooral nuttig is om auto’s onderling te vergelijken. Maar het daadwerkelijke bereik hangt ook af van:

  • De temperatuur: hoe lager de temperatuur, hoe kleiner het bereik.
  • Sneeuw, winterbanden en een nat wegdek verkleinen het bereik.
  • Het traject, het soort weg en eventuele hoogteverschillen beïnvloeden hoe ver je kunt rijden.
  • Hogere snelheden en een sportieve rijstijl verhogen het energieverbruik.
  • Dakkoffers, imperialen en een volgeladen auto verkleinen het bereik.
  • Een caravan of aanhangwagen verkleint het bereik aanzienlijk.
  • De staat van de HV-accu en het gebruik van airco of (stoel) verwarming spelen ook een rol.

Accucapaciteit

Het aantal kWh (kilowattuur) bij een elektrische auto verwijst naar de capaciteit van de accu. Het geeft aan hoeveel elektrische energie de accu kan opslaan en leveren voordat deze moet worden opgeladen. Hoe hoger het aantal kWh, hoe groter de capaciteit. Kijk naar de netto bruikbare capaciteit in kWh. Dit is de hoeveelheid energie die je daadwerkelijk in de accu kunt opladen en die de actieradius bepaalt. Dit staat meestal in de handleiding van de auto.

Laden

De laadsnelheid wordt bepaald door het vermogen van de laadpaal, de capaciteit van het oplaadsysteem in de auto, hoe vol de accu is en de temperatuur van de accu. Een koude accu opladen duurt langer. Steeds meer auto’s hebben een functie voor het voorverwarmen van de accu. Wanneer je een laadstation invoert in het navigatiesysteem van de auto, zullen veel modellen ervoor zorgen dat de accu optimaal voorverwarmd is tegen de tijd dat je bij de laadpaal aankomt. Bovendien laten veel navigatiesystemen zien of de paal vrij is.

Controleer of je op de eindbestemming kunt laden. Is dat niet het geval, zorg er dan voor dat de accu voldoende opgeladen is om naar een laadpaal in de buurt te kunnen rijden. Een lege accu laadt sneller op dan een accu die nog grotendeels vol is. Een algemene vuistregel is om de accu tussen de 20% en 80% te laden; volg hierbij altijd de instructies van de fabrikant. Er is geen land in Europa waar de laadpaaldichtheid zo groot is als in Nederland. Openbare laadpalen vind je volop bij restaurants, winkelcentra en kantoren. Veel particulieren stellen hun eigen laadpaal ook open voor anderen. Langs snelwegen staan snelladers. Als je op eigen terrein ruimte hebt, kun je zelf een laadpaal installeren. Laat je hierover adviseren door je autobedrijf, energieleverancier of een erkende installateur. Er zijn veel handige apps waarmee je kunt zien waar laadpalen staan, of ze beschikbaar zijn en wat het tarief is.

100%NL Magazine - Bovag

Onderhoud en garantie

De elektrische auto heeft weliswaar veel minder draaiende delen dan een auto met verbrandingsmotor en mechanisch kan er dus minder stuk gaan. Toch is het belangrijk dat je de instructies van de autofabrikant voor onderhoud volgt om de auto in goede conditie te houden en optimaal te laten presteren. De airco in een elektrische auto zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur, maar speelt ook een cruciale rol bij het voorkomen van oververhitting van de accu. Deze moet dus altijd goed werken. Houd er rekening mee dat, als er na het verstrijken van de fabrieksgarantie iets stuk gaat aan met name de niet- mechanische onderdelen, de reparatie vaak erg kostbaar kan zijn. Daarnaast is het voorgeschreven onderhoud ook een voorwaarde voor het behoud van de fabrieksgarantie.

100%NL Magazine - Bovag

Rijden & remmen

Bij elektrische auto’s is remmen op de motor gebruikelijk. Zo wordt remenergie omgezet in elektriciteit. Sterker nog, in veel elektrische auto’s gebruik je de rem nauwelijks en doseer je vooral met je gaspedaal. Dit zogenoemde regenereren van de remenergie heeft enerzijds het voordeel dat de remmen veel minder hard slijten. Anderzijds kan er sneller roest ontstaan op de remschijven. Dus af en toe de rem wél intrappen, is aan te bevelen.

Banden

Veel elektrische auto’s zijn relatief zwaar door het accupakket en hebben bovendien een krachtige motor. Dit kan leiden tot versnelde bandenslijtage. Houd daarom je bandenprofiel en bandenspanning extra goed in de gaten. Je rijstijl speelt hierbij ook een belangrijke rol.

Updates

Een elektrische auto is in feite een rijdende computer. De software moet dan ook regelmatig worden bijgewerkt, net zoals bij je laptop of telefoon. Dat gebeurt soms op afstand, maar in andere gevallen in de werkplaats van het autobedrijf tijdens een onderhoudsbeurt.

Bovag garantie

Als je bij een BOVAG-lid een gebruikte elektrische auto koopt, kun je – net als bij elke auto – kiezen voor BOVAG-garantie. Ook de HV-accu valt onder deze BOVAG- garantie.

Meer weten over elektrisch rijden? Kijk dan op nederlandelektrisch.nl en bovag.nl

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BOVAG

Delen