100%NL Magazine elektrische auto
Zie ook:
Delen

Schaf jij binnenkort een elektrische auto aan? Híér moet je op letten!

Een elektrische auto is allang niet meer alleen weggelegd voor leaserijders. ook voor particuliere automobilisten zijn er nu aantrekkelijke subsidies om de overstap naar elektrisch te maken. BOVAG stuurt autocoureur Sebastiaan Bleekemolen in de rubriek 'BOVAG zoekt het uit' op pad om antwoord te geven op prangende vragen over de elektrische auto.

De overheid stelt subsidie beschikbaar voor particulieren die een nieuwe of een tweedehands elektrische auto aanschaffen of leasen. Sebastiaan Bleekemolen: “Als je in 2022 een nieuwe elektrische personenauto koopt, krijg je 3350 euro terug van de overheid. En als je een gebruikt exemplaar aanschaft,  dan bedraagt de subsidie 2000 euro. Let wel op dat de nieuwprijs van de auto niet hoger mag zijn dan 45.000 euro om voor de bijdrage in aanmerking te komen. De totale subsidiepot is dit jaar groot genoeg voor meer dan 10.000 kopers van tweedehands elektrische auto’s en voor ruim 21.000 nieuwe.”

Thuis tanken

“De regeling heeft uiteraard een paar haken en ogen waar je rekening mee moet houden, maar daar weten de verkopers bij een BOVAG-autobedrijf alles van. Laat je dus goed adviseren over de mogelijkheden. Zij kunnen je ook wegwijs maken voor wat betreft het aanvragen van de subsidie”, adviseert Bleekemolen. “Ook voor alle andere vragen over elektrisch rijden kun je bij het BOVAG-bedrijf terecht. Het belangrijkste kenmerk van een ‘EV’ –Elektrisch Voertuig – is logischerwijs dat je op stroom rijdt en geen benzine hoeft te tanken. En die stroom kun je in principe gewoon thuis ‘tanken’ om de accu’s van de auto op te laden. Daar heb je wel een speciale contactdoos en dikke kabel voor nodig, want via een normaal stopcontact duurt het opladen veel te lang. Thuis of bij een openbare laadpaal, kost het doorgaans een paar uurtjes voordat de accu weer helemaal vol is en afhankelijk van het model, de weersomstandigheden en je rijgedrag kun je dan weer 150 tot soms wel 500 kilometer rijden.”

Plaspauze en picknick

Sebastiaan benadrukt dat je wel goed na moet denken voordat je langere afstanden gaat afleggen: “Voor dagelijks woon-werkverkeer is een EV zeker een goed alternatief, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, is het verstandig om van tevoren alvast te plannen waar je moet stoppen om te kunnen opladen. Langs snelwegen kun je vaak gebruik maken van snelladers, waarmee je binnen 20 of 30 minuten de accu voor zo’n 80 procent kunt vullen. Dat is dus goed te combineren met de plaspauzes en een picknick onderweg. Hou er wel rekening mee dat het in het hoogseizoen druk kan zijn bij laadstations langs populaire routes. De meeste elektrische auto’s kunnen je trouwens via het eigen navigatiesysteem de weg wijzen naar de dichtstbijzijnde vrije laadpaal.”

Financieel voordeel

“Naast de subsidie die je krijgt zijn er nog veel meer financiële voordelen als je een EV koopt”, zegt de autocoureur. “Op een nieuwe wordt behalve een klein basisbedrag geen aanschafbelasting BPM berekend, want die belasting is bij brandstofauto’s gebaseerd op de CO2-uitstoot. En een elektrische auto stoot natuurlijk geen CO2 uit. Daarnaast hoef je geen wegenbelasting te betalen en zijn de kosten van stroom veel lager dan benzine of diesel, al helemaal als je thuis zonnepanelen hebt en daarmee jouw EV oplaadt. En niet onbelangrijk: de onderhoudskosten zijn veel lager.”

Benieuwd naar alle video’s van Sebastiaan Bleekemolen? Die vind je op het YouTube account van BOVAG.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BOVAG

Delen