100%NL Magazine Stichting ALS
Zie ook:
Delen

Harma verloor haar moeder aan ALS: ‘Dat je niets kunt doen, dat is echt vreselijk’

Het is augustus 2017. In die maand wordt de moeder van Harma IJmker gediagnosticeerd met de zenuw/spierziekte ALS. Bij ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) vallen je spieren één voor één uit en heb je een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar. Bij Harma’s moeder begon het met wat vage klachten: spierkrampen in haar benen, nek- en rugklachten en soms sprak ze onduidelijker.

Geen medicijn

‘We dachten dat het de nasleep was van een val van haar fiets een jaar eerder. Het bleek ALS te zijn”, vertelt Harma. “Na de diagnose ging het heel snel. Bijna elk vrij weekend reed ik vanuit Utrecht naar Groningen om bij mijn ouders te zijn. Elke keer als ik in Groningen was zag ik dat mijn moeder weer achteruitgegaan was, dit was zo pijnlijk en verdrietig om te zien. Dat je niets kunt doen, dat er geen medicijn is, dat is echt vreselijk.”

De zonsopgang tegemoet

Precies om die reden loopt Harma in de nacht van 10 op 11 februari mee met de ALS Sunrise Walk. Bij deze nachtelijke sponsorwandeling lopen honderden deelnemers dwars door Utrecht de zonsopgang tegemoet. Iedereen versiert zich met lichtjes om de ziekte ALS in het licht zetten. Met hun deelname dragen Harma en de anderen bij aan het onderzoek naar de oplossing voor deze ziekte. Dit onderzoek is helemaal afhankelijk van giften en donaties, daarom zijn evenementen zoals de ALS Sunrise Walk zo enorm belangrijk.

Eerbetoon aan haar moeder

Harma loopt mee omdat ALS de wereld uit moet. De tocht zal in emotioneel opzicht best zwaar zijn, maar is vooral een eerbetoon aan haar moeder. “Mijn moeder hield erg van wandelen, de ALS Sunrise Walk voelt daarom ook echt als een wandeling voor haar. Het is een mooi moment om stil te staan bij mijn moeder en wat ze voor mij betekend heeft.”

Loop mee en zet ALS in het licht


Loop in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 februari met Harma en alle anderen mee door het historische Utrecht. Samen verlichten we de straten van Utrecht en zetten we ALS in het licht, om meer onderzoek mogelijk te maken naar de dodelijke ziekte ALS.

Schrijf je in op: www.alssunrisewalk.nl

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Stichting ALS Nederland

Delen