100pmagazine_petsplace
Zie ook:
Delen

HELP: mijn hond of kat heeft een teek! Wat nu?

Met de start van het voorjaar begint ook het tekenseizoen. Hoe kun je alert zijn op deze vervelende beestjes en nog belangrijker, hoe kun je ze voorkomen? Je leest het hier!

Ein-de-lijk, het is lente! Dat betekent dus weer lekker naar buiten met je viervoeter om te genieten van heerlijke wandelingen. Heb je plannen om er lekker op uit te gaan? Let dan ook goed op teken bij je hond of kat, want ze kunnen vervelende klachten bij je geliefde huisdier veroorzaken.

Hoe komt mijn kat of hond aan een teek?

Teken zijn voornamelijk actief in de lente en komen vooral voor in vegetatierijk gebieden, zoals bossen, maar ook in veel tuinen. Teken zitten op planten en struiken die dicht bij de grond staan. Wanneer een mens of dier langs de teek loopt zal hij zich laten vallen op het slachtoffer. Hier gaat hij opzoek naar een stukje huid om te bijten. Het is daarom belangrijk om altijd je huisdier na elke wandeling (ook in de tuin) goed te controleren op teken. Check vooral goed achter de oren, bij de oksels en liezen!

Klachten tekenbeet

Een tekenbeet kan vervelende klachten bij je hond of kat veroorzaken. Je huisdier kan op de plaats van de beet een ontsteking ontwikkelen of zelfs een abces. Ook kunnen door gifstoffen verschillende problemen ontstaan. Verder kunnen huisdieren klachten krijgen wanneer ze gebeten worden door een groot aantal teken. Alle teken zuigen namelijk een heel klein beetje bloed van je dier. Wanneer heel veel teken dit doen, kan het dier zoveel bloed verliezen dat bloedarmoede ontstaat. Huisdieren kunnen zelfs doodgaan aan de door tekenbeten ontstane bloedarmoede.

Lyme

Het grootste gevaar zijn de ziektes die teken kunnen overdragen. Dit gebeurt 24-48 uur na het vasthechten aan je huisdier. De meest voorkomende ziekte is Borreliose of ziekte Van Lyme en wordt overgedragen door de schapenteek. 40% van de teken is hiermee besmet in onze gebieden. Slechts een klein deel van de huisdieren die gebeten wordt door een zieke teek, krijgt de ziekte.

Help, mijn kat of hond heeft een teek! Wat nu?

Is het je tijdens het aaien opgevallen dat je hond of kat last heeft van een teek? Als je goed kijkt, valt het op dat het knobbeltje in feite een klein spinnetje is en je herkent de pootjes die naast het lichaampje heen en weer spartelen. Help, wat nu?

Om te beginnen is het belangrijk om de teek te verwijderen. Een tekentang is onmisbaar na buitenspelen in het voorjaar en zit ook in deze handige EHBO-set voor honden en katten. Hieronder een instructie met behulp van de meestgebruikte tekentang.

Gebruik tekentang

Zorg dat je met je vrije hand de haren om het gebied van de teek aan de kant drukt. Druk vervolgens de tekentang in. Hierdoor zullen de tanden van het tangetje opengaan. Zorg dat je het tangetje op de kop van de teek plaatst en niet het lichaam! Dit is erg belangrijk, want wanneer je het lichaam vastpakt in plaats van de kop zal er speeksel vrijkomen. Dit speeksel kan namelijk de Borrelia bacterie bevatten en zo je dier besmetten!

Wanneer je de kop van de teek vast hebt met de tang kun je de knop loslaten. Hierdoor zal de tekentang zich op de kop van de teek klemmen. Draai vervolgens in tegenovergestelde richting van de klok de teek uit het lichaam van je dier. Berg de teek op in een bakje en controleer of de teek volledig uit het lichaam van je dier is.

Hoe kun je teken voorkomen?

Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Er zijn diverse producten om jouw huisdier preventief te beschermen. Zo kun je deze vervelende ziektes en klachten bij jouw dier voorkomen en kun je zonder zorgen met jouw dier naar buiten:

  • Halsbanden: Een goede vlooien- en tekenband werkt lang en is niet schadelijk bij aanraking. De Seresto teken- en vlooienband is waterbestendig en geurloos. Deze beschermt jouw huisdier 7 tot 8 maanden tegen vlooien en teken. Cani shield is ook een vlooien- en tekenband. Deze band beschermt jouw hond voor 6 maanden tegen teken en 4 maanden tegen vlooien.
  • Pipetten: Advantix heeft vlooien- en tekendruppels voor honden. Advantix werkt niet alleen tegen vlooien en teken, maar ook tegen muggen, zandvliegen en stalvliegen. Ook Frontline heeft pipetjes tegen vlooien en teken, deze zijn voor katten en honden.
  • Shampoo: een shampoo doodt vlooien (ook de larven en de eitjes) en teken. De Tropiclean Natural Flea & Tick Shampoo voor honden is hiervoor ideaal. De Wildwash Shampoo Bug and Flea Repellent Pro is ook een zeer geschikte shampoo om je hond van teken en vlooien te ontzien. Let wel op: de meeste shampoos zijn niet geschikt voor puppy’s van jonger dan 12 weken en is ook niet geschikt voor katten!

Meer tips over hoe te handelen bij een teek lees je hier.

#Beestenbingo

Ga jij er lekker opuit met je dier? Doe dan mee met de #beestenbingo! De #beestenbingo barst van de leuke, uitdagende opdrachten die jij buiten met je dier kunt ondernemen. Door mee te doen maak je kans op toffe prijzen zoals een Sure Petcare gedragsmonitor en een tweedaags arrangement bij Fletcher Hotels! Meer informatie over de #beestenbingo vind je hier!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met petsplace.

Delen