100%NL Magazine overstroom ik
Delen

Overstromingsgevaar: check hier hoe hoog het water bij jou komt

De rivieren in Nederland staan overvol en op steeds meer plekken blijft het water hoger komen. Op deze manier check jij hoe hoog het water bij jou zal komen te staan na een overstroming.

Hoogwater en overstromingen

De waterschappen zijn al dagenlang druk in de weer om voorbereidingen te treffen tegen de wateroverlast. Nog steeds blijven de rivieren vollopen en zien we op veel plekken het water steeds hoger komen. En het einde is helaas nog niet in zicht.

Naar verwachting wordt er tussen 7 en 8 januari een hoogwaterpiek verwacht, die je zou kunnen vergelijken met die tijdens de kerstdagen. Overal in Nederland worden al voorzorgsmaatregelen genomen, zo werden er in Marken dijkwachten ingezet, zijn de zandzakken niet aan te slepen en treffen veel mensen al voorbereidingen.

Hoe hoog komt het water bij jou?

Want wat als er wel een overstroming in jouw buurt komt, hoe hoog zal het water dan in jouw thuis komen te staan? Gelukkig is daar de website overstroomik.nl. Een hele gemakkelijke tool die je binnen een paar seconden laat weten hoe hoog het water op jouw locatie komt. Vul je postcode of adres in en bekijk de waterhoogte.

Neem voorzorgsmaatregelen

Het is verstandig om je voor te bereiden op mogelijke overstromingen, zelfs als het waterpeil nog niet is gestegen. Wij zetten een aantal voorbereidingen die je nú al zou kunnen treffen op een rijtje.

  1. Stel een noodpakket samen met daarin water en lang houdbaar voedsel.
  2. Houd de radio- of tv-zender in de gaten voor updates.
  3. Bedenk van tevoren welke plek in je huis het langste droog blijft.
  4. Bewaar warme dekens en handdoeken op een droge plek.
  5. Controleer vluchtwegen, zodat je weet hoe je je huis veilig kunt verlaten.

Ga voor meer informatie of tips tegen overstromingen, rampen en incidenten naar denkvooruit.nl.

Beeld: iStock, Bron: overstroomik.nl

Delen