100%NL Magazine PetsPlace
Zie ook:
Delen

Hondenbaasjes opgelet, ben jij op de hoogte van de wandeletiquette?

Met meer dan een miljoen honden in Nederland wordt er een hoop gewandeld in ons land. Maar ken jij als hondenbaasje eigenlijk de (ongeschreven) regels van de hondenwandeling? Ken jij de regels over loslopen en aanlijnen? En wat betekent een geel lintje bij een hond? Er bestaat een heuse wandeletiquette tijdens het uitlaten van je hond! 

Losloopgebied of niet?

In een losloopgebied is het heerlijk om lekker te wandelen met je hond en samen te genieten van de bossen, het strand of de weilanden. Alleen in de daarvoor bestemde gebieden en buiten de bebouwde kom mogen honden loslopen, uitgezonderd de plekken waar een verbod is. Mocht je je hond toch loslaten buiten deze gebieden, riskeer je een boete. Hetzelfde risico loop je als jouw hond een wild dier, zoals een hert of konijn opjaagt. Omdat honden hier los mogen lopen, kunnen ze genieten van de vrijheid, maar het is niet de bedoeling dat honden gaan en staan waar ze willen. Ook in een losloopgebied moet je hond onder appèl staan. Een losloopgebied is namelijk niet enkel voor honden en hun baasjes, maar ook wandelaars, soms fietsers of zelfs ruiters, zijn er te vinden. Daarnaast is het in een losloopgebied niet verplicht dat honden loslopen, want aangelijnde honden zijn natuurlijk ook welkom. 

Aangelijnd

Heb je een hond die (nog) niet goed los kan lopen, dan ben je alsnog welkom in losloopgebieden! Bedenk wel van te voren of het prettig is voor je viervoeter om aangelijnd in een drukbezocht losloopgebied te wandelen. Als je wilt dat jouw aangelijnde hond nog steeds contact kan maken met andere honden, kun je gebruik maken van een lange lijn. Zo heeft jouw hond alsnog alle vrijheid om te ontdekken en kan hij of zij zonder spanning op de lijn kennismaken met andere honden. De handigste hondenriemen vind je hier.
Loopt jouw hond los en zie je een aangelijnde hond aankomen in het losloopgebied? Roep je hond en lijn hem of haar aan, wel zo fijn voor de tegemoetkomers! Ook al begeef je je in een losloopgebied is het in sommige gevallen toch fijn als je je hond een aanlijnt, bijvoorbeeld bij het tegemoetkomen van een andere aangelijnde hond. Maar daarnaast zijn er ook andere redenen waarom een hond aangelijnd is:
  • Medische redenen, zoals een operatie waardoor de hond niet mag spelen.
  • De hond is bang voor vreemde honden.
  • De hond kan niet loslopen vanwege jachtinstinct.
  • De hond staat (nog) niet onder appèl.
  • De hond is in training.
  • De hond is loops.

Heeft jouw hond de neiging om naar passerende wandelaars, fietsers of paarden met ruiters toe te rennen? Dan is het verstandig om je hond aan te lijnen.  Voorbijgangers kunnen niet inschatten hoe betrouwbaar jouw hond is. Bewaar daarom de veiligheid en vermijd eventuele frustraties door je hond aan te lijnen.

Een ontmoeting met een aangelijnde hond

Passeert er een aangelijnde hond? Lijn je hond dan aan, hou hem of haar bij je en passeer de andere hond om een confrontatie te voorkomen. Vraag het altijd aan de andere eigenaar als je je hond even wil laten snuffelen. Check of dit oké is en let op de signalen van de honden!

De leukste losloopgebieden

Vind een losloopgebied bij jou in de buurt waar jij en je hond urenlang plezier kunnen beleven! Wat is er leuker dan een wegwerpspelletje met jouw viervoeter? De leukste wegwerpspeeltjes vind je hier!

Wat betekent het gele lintje?

Kom je een hond tegen met een geel lintje aan de halsband, het tuigje of de riem? Dat betekent dat deze hond meer ruimte nodig heeft en liever niet in contact komt met andere honden. Het ‘gele hond project’ is opgezet zodat mensen aan andere hondeneigenaren kunnen laten weten dat ze met rust gelaten willen worden. Er zijn veel redenen waarom een hond zo’n geel lintje draagt, de hond met het lintje kan ziek zijn, angstig, reactief of in training. Benader de honden en baasjes van deze honden niet, vergroot de afstand en geef de ruimte om te passeren.

Honden onderling

Lekker spelen en rennen met andere honden kan heel leuk zijn voor honden! Niet elke hond vindt het fijn om te spelen met soortgenoten, soms is het spel voor één van beide honden niet even leuk. Wees daarom proactief en voorkom vervelende ervaringen, want het is ook niet altijd handig om de honden het zelf maar laten uit te zoeken. Let daarom op de volgende dingen als je hond met een andere hond speelt:

  • Rolwisseling: Goed spel is gelijkwaardig. Dat betekent dat ze elkaar afwisselend achterna zitten of wisselend op hun rug liggen. Overheerst één van de twee honden? Kijk dan of het beter is om ze rustig uit elkaar te halen.
  • Bange hond: Als een van de honden angstig is, is het spelen niet meer leuk. Dit is onder andere te herkennen aan stresssignalen, zoals oogwit tonen, tongelen of staart tussen de benen. Hierbij is het wellicht beter om verder te lopen met je hond.
  • Rustpauzes: Bij ontspannen spel nemen honden vaak een pauze tussendoor. Hierbij schudden ze zich uit of gaan even snuffelen. Vervolgens zie je de honden vaak leuk weer verder spelen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pets Place

Delen