Hoe kan het dat je nog steeds moe bent na voldoende slaap?
Delen

Hoe kan het dat je nog steeds moe bent na voldoende slaap?

In eerste instantie denk je: hoe meer slaap, hoe beter! Maar dit blijkt helemaal niet zo te zijn. Van teveel slaap kun je namelijk juist vermoeid raken. Waarom is dat?

Voldoende slaap en toch moe

Lang slapen en toch nog vermoeid wakker worden is een veel voorkomende klacht. Wanneer je meer dan 7,8 of 9 uur slaapt kun je van teveel slaap alsnog slaperig blijven gedurende de hele dag. Téveel slaap is dus ook niet goed. Sommige mensen slapen wel 10 tot 12 uur en hebben s’ ochtends nog steeds moeite op wakker te worden. Dit is een teken dat je te lang slaapt. Meer slaap is niet altijd beter.

Uitslapen

Veel mensen die doordeweeks vroeg opstaan om naar het werk te gaan om de kinderen naar school te brengen, hebben korte nachten. In het weekend proberen zij dan zoveel mogelijk slaap in te halen door eens flink uit te slapen. Het is niet erg wanneer je een dagje uitslaapt, maar dit moet niet te vaak zo ver uit elkaar liggen.

Regelmaat

Een van de belangrijkste dingen als het gaat om slaap is regelmaat. Ritme is heel belangrijk voor de effectiviteit van slaap. Daarom is het aangeraden om elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en weer op te staan en elke dag tussen de 7 en 9 uur te slapen.

Kwaliteit van slaap

Het draait niet altijd om de duur van de slaap, maar juist de kwaliteit is heel belangrijk. Je kunt je nodige uren pakken, maar alsnog heel onrustig of licht slapen. Om de kwaliteit van je slaap te verbeteren kun je een aantal dingen doen: Zorg voor de juiste temperatuur op de slaapkamer, verminder het drinken van alcohol voor het slapengaan en kijk niet te lang tv of naar andere digitale beelden voor het slapengaan. Ook kun je beter dutjes in de avond vermijden en lichamelijke en geestelijke inspanningen 1 tot 2 uur voor het slapengaan. Deze tips kunnen je helpen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Beeld: Istock

Delen