100%NL Magazine Cavia
Delen

Aan de slag: maak een moestuin voor je huisdier!

Voor wie houdt van het buitenleven is een moestuintje de ideale hobby! Bij moestuinieren komen ontspanning, gezond eten én in beweging blijven allemaal samen. Maar heb je wel eens nagedacht over een moestuin voor je huisdier?

Veel huisdieren zijn dol op verse groenten en fruit! Des te leuker is het dan om je geliefde huisdier te zien genieten van je zelf gekweekte groente of fruit. Maar voor je hiermee aan de slag gaat is het natuurlijk wel handig om te weten welke groentes en fruit er geschikt zijn voor jouw huisdier, want niet alle dieren mogen alle groenten- en fruitsoorten hebben. Met dit lijstje helpen we je op weg!

Hond

Belangrijk om te weten is dat een hond dol is op fruit, groentes en kruiden en dat deze ook hartstikke gezond zijn voor je trouwe viervoeter. Maar let er wel op dat je de groente eerst kook voordat je het aan je hond geeft, doe je dat niet, dan worden ze niet verteerd en zijn ze nutteloos als voeding. En dat zou toch zonde zijn! Groentes die heel geschikt zijn voor een hond zijn veldsla, kropsla, rucola, basilicum, bosaardbeien, wortels, dille, tijm, selderij en peterselie.

NIET geven aan honden

Let op! Want er zijn ook fruitsoorten, groentes en kruiden die je absoluut niet moet geven aan je hond. Deze kunnen slecht zijn voor de gezondheid of zelfs gevaarlijk zijn! Het gaat om bieslook, lente-ui, cherrytomaat, aubergine, avocado, paprika en prei.

100%NL Magazine Boerenbond

Kat

Ook voor je kat zijn er genoeg groentes en fruitsoorten te kweken waar hij of zij heerlijk kan van gaan genieten! Geschikte groenten, kruiden en fruitsoorten voor je kat zijn: dille, basilicum, tijm, radijs, veldsla, kropsla, rucola, wortelen, spinazie, peterselie en natuurlijk kattengras. Vooral van kattengras heeft jouw kat heel veel voordelen. Dit is een natuurlijke bron om afvalstoffen af te voeren én het werkt goed tegen haarballen. Win win!

NIET geven aan katten

Let op! Want er zijn ook fruitsoorten, groentes en kruiden die je absoluut niet moet geven aan je kat. Deze kunnen slecht zijn voor de gezondheid of zelfs gevaarlijk zijn! Het gaat om bieslook, lente-ui, cherrytomaat, aubergine, avocado, paprika of prei.

100%NL Magazine moestuin kat

Knaagdier

Heb je een knaagdier? Geen probleem, ook hier zijn genoeg groenten, kruiden en fruitsoorten die goed voor hem of haar zijn. Let er wel op dat je je knaagdier altijd de groentes rauw geeft. Gekookte groentes kunnen zorgen voor diarree. Deze groenten, kruiden of fruitsoorten zijn geschikt voor je knaagdier: bosaardbeien, tijm, dille, peterselie, wortels, radijs, basilicum, paprika, cherrytomaat of brocolli.

NIET geven aan je knaagdier

Let op! Want er zijn ook fruitsoorten, groentes en kruiden die je absoluut niet moet geven aan je knaagdier. Deze kunnen slecht zijn voor de gezondheid of zelfs gevaarlijk zijn! Het gaat om bieslook, lente-ui, aubergine, avocado of prei.

100%NL Magazine Moestuin konijn

Vogel

Je zou het niet zo snel zeggen, maar ook vogels zijn dol op groentes, fruit en kruiden! Deze soorten zijn geschikt voor jouw vogeltje: tijm, basilicum, kropsla, veldsla, rucola, wortels, bosaardbeien, cherrytomaat, paprika, selderij, brocolli en dille.

NIET geven aan vogels

Let op! Want er zijn ook fruitsoorten, groentes en kruiden die je absoluut niet moet geven aan je vogel. Deze kunnen slecht zijn voor de gezondheid of zelfs gevaarlijk zijn! Het gaat om bieslook, lente-ui, aubergine, avocado en prei.

100%NL Magazine moestuin vogel

Reptiel

Er zijn verschillende soorten reptielen die ook kunnen genieten van groentes en fruit. Zo heb je landschildpadden, groene leguanen, baardagamen en doornstaartagamen die graag groentes eten en sommige van deze reptielen zijn zelfs helemaal herbivoor. Let op sommige reptielen kunnen sommige groenten wel eten en sommige niet, lees je hiervoor goed in in jouw reptielensoort. Deze groentes, kruiden en fruitsoorten kunnen geschikt zijn: broccoli, radijs, wortels, brocolli, bosaardbeien en boerenkool.

100%NL Magazine moestuin reptiel

 

Wil je meer weten over het moestuinieren voor je huisdier, klik dan hier! Wil je meer informatie voor advies voor je huisdier, klik dan hier!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Boerenbond

Delen