100%NL Magazine Schoonmaken
Delen

Schoonmaken blijkt net zo slecht te zijn als het roken van 20 sigaretten!

Voor schoonmaakfans komt dit als een donderslag bij heldere hemel. Een grote schoonmaakbeurt van je huis staat namelijk gelijk aan het roken van twintig sigaretten! ‘Hoe dan?’ vragen wij ons af. Het blijkt te liggen aan de giftige dampen van de schoonmaakmiddelen die je gebruikt.

Onderzoekers van de Universiteit van Bergen in Noorwegen hebben onderzoek gedaan naar het effect van schoonmaakmiddelen op je longen op lange termijn. Ze hebben hiervoor de afgelopen 20 jaar 6000 volwassenen onderzocht.

Uit dit onderzoek bleek dat de longen net zo hard achteruitgaan als elke dag schoonmaakt, als wanneer je twintig sigaretten per dag rookt. Ook zorgt het inademen van schoonmaakmiddel er nog eens voor dat je 43% meer kans hebt op het krijgen van astma.

Je longen blijken dus alleen achteruit te gaan als je echt elke dag schoonmaakt. Het kan dus waarschijnlijk geen kwaad om één keer per week je huis te soppen. Ook scheelt het enorm als je tijdens het schoonmaken de ramen openzet. Maar de belangrijkste tip is toch wel: laat het schoonmaakwerk over aan de mannen. Zij blijken er namelijk minder gevoelig voor te zijn dan vrouwen. Voortaan gewoon de mannen aan het werk zetten dames!

Bron: Beautify | Beeld: iStock

Delen