Eindelijk duidelijkheid: Wat gebeurt er als we stekkers in het stopcontact laten zitten?
Delen

Eindelijk duidelijkheid: Wat gebeurt er als we stekkers in het stopcontact laten zitten?

Menig mens heeft de gewoonte om stekkers na gebruik in het stopcontact te laten zitten. Er wordt vaak gesuggereerd dat dit gedrag nadelig is voor de energierekening. Toch zijn deze assumpties niet altijd op waarheid gebaseerd.

Laten we beginnen met de stekker die we het vaakst vergeten uit het stopcontact te halen en ook het vaakst gebruiken: de oplader van je telefoon. De meeste mensen laden hun telefoon ’s nachts op  om vervolgens overdag de oplader de hele dag in het stopcontact te laten zitten. Anderen trekken soms in een opwelling de stekker nog uit het stopcontact met een poging tot energiebesparing. Op dat gebied kunnen we je gelukkig geruststellen. Een oplader zonder telefoon eraan verbruikt zo weinig energie dat je het aan het eind van de maand helemaal niet ziet aan je energierekening.

Hoe zit dat dan precies? Een telefoonoplader wordt ook wel een ‘dom apparaat’ genoemd. Dit betekent dat er een minimale hoeveelheid stroom doorheen loopt. Ook als je telefoon aan het opladen is. Als de telefoon wordt losgekoppeld, trekt het dus geen energie meer.

Voor de levensduur van je snoer en stekker is het alleen wel nadelig. Des te vaker je de stekker in het stopcontact laat zitten, des te eerder je een nieuwe moet aanschaffen. Beter kun je de oplader ergens veilig opbergen waar je het ook niet snel kwijtraakt.

Welke stekkers moet je er dan wel uithalen?

Andere stekkers kun je er misschien beter wél uithalen. Denk bijvoorbeeld aan de stekker van je televisie op de oplader van je laptop. Deze verbruiken namelijk wel veel energie ook als het apparaat is losgekoppeld of de televisie uit is. Toch zal je ook hier niet rijk van worden. Geen probleem dus om de stekkers thuis in het stopcontact te laten zitten!

Bron: AD | Beeld: iStock

Delen