100%NL Magazine Pets Place
Zie ook:
Delen

Aan déze tekenen kun je zien of het gebit van je huisdier in orde is

Het wordt vaak onderschat: de gezondheid van het gebit van je huisdier. Aan déze tekenen kan jij zien of het gebit van je huisdier in orde is! Wel zo fijn om te weten toch?

Gebit van je huisdier

Een goede gezondheid van het gebit van je huisdier is hartstikke belangrijk. Want wist je dat sommige tandheelkundige ziekten in het ergste geval kunnen leiden tot problemen aan de organen van je geliefde huisdier? Dat wil je natuurlijk niet en dus is het van belang dat je de gezondheid van het gebit van je huisdier goed in de gaten houdt.

Er zijn een paar tekenen waaraan je kunt zien of het gebit van je dier juist wel of niet in orde is. Merk jij de volgende tekenen op? Dan is de kans groot dat er iets mis is en is het raadzaam om actie te ondernemen.
– een stinkende adem.
– een gele of bruine laag op de tanden. Bij hamsters is dit overigens de normale kleur van de tanden.
– snel bloedend tandvlees.

Gelukkig zijn er ook een aantal handelingen die je zélf kunt doen op het gebied van gebitsverzorging. Denk hierbij aan snacks, voeding, speeltjes en tanden poetsen. Wij sommen het per dier voor je op. 🙂

Hond

Het gebit van de hond kan je een beetje vergelijken met dat van de mens. Een puppy wordt, net als een baby, geboren zonder tanden en kiezen. Als hij drie maanden is gaat hij tanden en kiezen wisselen en krijgt hij zijn volwassen gebit. Om te checken of het wisselen van het gebit van je hond goed gaat is het verstandig om rond de 6 maanden de dierenarts te bezoeken.

De meest voorkomende gebitsproblemen bij honden zijn tandplak, tandsteen, afgebroken (melk)tanden, tandvleesontstekingen en een afwijkende stand van het melkgebit. Helaas is het daarnaast ook zo dat maar liefst 85% van alle honden gebitsproblemen heeft. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Wat kan je zelf doen om het gebit van je hond zo gezond mogelijk te houden?

  • Tanden poetsen. Het werkt eigenlijk een beetje hetzelfde als bij baby’s: wen vanaf een jonge leeftijd het tanden poetsen aan zodat je hond gewend raakt aan het ritueel. 2 á 3 keer per week verkleint de kans op gebitsproblemen, maar met één maal per dag poetsen met hondentandpasta (mensentandpasta is giftig!) ben je helemaal goed bezig.
  • Gebitsverzorgende voeding. Wist je dat er speciale voeding voor je hond bestaat dat bijdraagt aan de gebitsverzorging? Zo zijn er speciale brokken die de tanden extra goed schoon schuren tijdens het kauwen. In diezelfde voeding zit ook extra zink en natriumpolyfosfaat wat ervoor zorgt dat het tandplak minder snel tandsteen wordt. Daarnaast zorgt de voeding voor een frisse adem en de bacteriën in de mond verminderen.
  • Kauwsnacks. Het gebit van je hond verzorgen én hem tegelijkertijd verwennen? Dat kan met speciale kauwsnacks waardoor je hond langer moet kauwen, wat weer zorgt voor extra speeksel. Dit extra speeksel is belangrijk, want dit heeft een natuurlijke werking tegen tandplak en het heeft ook een beschermende werking voor het tandglazuur. Daarnaast schraapt de snack het tandplak van de tanden af.
  • Gebitsverzorgend speelgoed. De meeste honden zijn er dol op: speelgoed om lekker op te kauwen. Wist je dat speeltjes die zijn gemaakt van stevig rubber ideaal zijn voor het tandvlees van je hond? Doordat deze speeltjes ideaal zijn om op te kauwen masseert het het tandvlees en zorgt het daarnaast ook voor een goede doorbloeding. Ook schraapt speelgoed het tandplak van de tanden af. Zo sla je drie vliegen in één klap!

Kat

Eten, jagen, snacken, spelen en prooien verscheuren: het gebit van je kat heeft een hele hoop te verduren. Net als bij honden heeft de meerderheid van de katten last van gebitsproblemen: namelijk 85%! Naast de stinkende adem, bruine/gele gloed op de tanden en bloedend tandvlees zijn ook kwijlen, opgezwollen tandvlees en het magerder worden van je kat tekenen om aan de bel te trekken.

Om het stralende gebit van je kat in een zo’n goed mogelijke staat te houden mag je de nodige verzorging natuurlijk niet vergeten! Hier zijn een aantal tips om het gebit van je kat te onderhouden.

  • Tanden poetsen. Net als bij honden is het ook bij katten belangrijk om goed te poetsen. 2 á 3 keer per week verkleint de kans op gebitsproblemen, maar met één maal per dag poetsen met kattentandpasta (mensentandpasta is giftig!) ben je helemaal goed bezig.
  • Gebitsverzorgende voeding. Ook voor katten bestaat er speciaal ontworpen voeding om de gezondheid van het gebit te optimaliseren. Zo zijn er speciale brokken die de tanden extra goed schoon schuren tijdens het kauwen. In diezelfde voeding zit ook extra zink en natriumpolyfosfaat wat ervoor zorgt dat het tandplak minder snel tandsteen wordt. Daarnaast zorgt de voeding voor een frisse adem en de bacteriën in de mond verminderen.
  • Gebitsverzorgende snacks. Gun je kat een verwenmomentje én een gezond gebit. Met de gebitsverzorgende snacks lukt het je allebei. Net als de gebitsverzorgende voeding, bevatten deze snacks essentiële ingrediënten om het gebit van je kat te ondersteunen. Het schraapt ook het tandplak van de tanden af en dat is mooi meegenomen.

Knaagdieren en konijnen

De tanden van knaagdieren en konijnen zijn iets anders dan die van honden en katten. Het grootste verschil is dat konijnen twee extra snijtanden achter de snijtanden in de bovenkaak hebben.

Bij zowel knaagdieren als konijnen groeien de tanden het hele leven door. En juist omdat deze tanden dus maar door blijven groeien is de slijtage van de tanden heel erg belangrijk. En dat is dan ook meteen dé tip om het gebit van je knaagdieren of konijnen te onderhouden. Zorg ervoor dat ze genoeg te knagen hebben. Door het knabbelen op hooi van goede kwaliteit, stro en groenvoer slijten de tanden af en daardoor worden de tanden nooit te lang. Voor het beste hooi en knaagproducten klik je hier!

Waar je bij honden en katten gemakkelijk kunt zien of er iets met het gebit aan de hand is, is dit bij knaagdieren en konijnen een stuk moeilijker. Toch zijn er een aantal symptomen die je wél in de gaten kunt houden.

  • Geen eetlust.
  • Een natte kin hebben.
  • Je huisdier wordt magerder.
  • Diarree.
  • Slechte vacht.
  • Extreem tanden knarsen.

Wanneer konijnen en knaagdieren zich vervelen of wanneer er altijd eten door de traliekooi wordt gegeven, kunnen konijnen of knaagdieren aan de tralies gaan knagen. Dit wil je liever niet: de kaak kan scheef komen te staan, de tanden en kiezen gaan verkeerd groeien met alle vervelende gevolgen van dien. Nóg een reden om genoeg knaagspeelgoed en knaagsnacks te geven, maar ook om genoeg ruwvoer ((kruiden)hooi) te geven. Dat laatste kan je leuk in een hooruif of hooibal doen: laat je knagers het lekkers bemachtigen met een beetje moeite! Zo verklein je ook de kans op gebitsproblemen én zijn je konijnen of knaagdieren lekker bezig.

Paard

Bij geen enkel dier is de gezondheid van het gebit zo belangrijk als bij paarden. De gezondheid van het paardengebit is namelijk net zo belangrijk als de gezondheid van het spijsverteringskanaal. Doordat paarden ongeveer 15 kilo aan ruwvoer eten per dag begint de vertering van het voedsel al in de mond. De gezondheid van het paardengebit is dus essentieel. Paardeneigenaren moeten hun trouwe ros dan ook regelmatig laten checken door de paardentandarts om ernstige problemen te voorkomen. De twee meest voorkomende problemen bij het paardengebit zijn slijtageproblemen en tandvleesontstekingen.

Slijtageproblemen

Maakt je paard proppen van zijn ruwvoer, is hij veel aan het kwijlen en verliest hij zijn conditie? Dan is de kans groot dat hij slijtageproblemen aan zijn gebit heeft. Als je slijtageproblemen opmerkt bij je paard is het belangrijk om meteen de paardentandarts te bellen. De paardentandarts zal er alles aan doen om de gebitsproblemen te stabiliseren, maar zelf kan je je paard ook ondersteunen met de juiste voeding. Als hij zijn ruwvoer niet meer wil eten kan je zelf kortgehakseld ruwvoer aangemaakt met water geven. Om je paard wat extra krachten te geven kan je zijn voeding aanvullen met vitamine en mineralen.

Tandvleesontstekingen

Net als bij slijtageproblemen moet je bij het opmerken van een tandvleesontsteking ook meteen de paardentandarts bellen. Niet alleen bij honden en katten merk je aan een stinkende adem dat er waarschijnlijk een tandvleesontsteking is, ook bij paarden is dat zo. Ook kan gewichtsverlies of problemen met het eten en het aannemen van een bit een symptoom van deze vervelende kwaal zijn. Gelukkig is er voor jou als paardeneigenaar een hele simpele manier om een tandvleesontsteking te voorkomen: grazen. Het is heel simpel, paarden die veel grazen maken veel speeksel aan, wat er weer voor zorgt dat tandplak minder kans krijgt om zich ontwikkelen tot tandsteen.

Vogel

Natuurlijk mogen we de vogels ook niet vergeten! Zij hebben dan wel geen tanden, maar de snavel is voor de vogel net zo belangrijk. De snavel maakt deel uit van de schedel van de vogel en bestaat voornamelijk uit bot en keratine. Doordat tanden te zwaar zijn voor het vliegen heeft een vogel geen tanden. Mooi hoe de evolutie werkt toch? 😉

De snavel van de vogel bestaat naast bot en keratine ook uit zenuwen en bloedvaten. Als een vogel beschadigingen heeft aan zijn snavel heeft hij daar dan ook veel last en pijn van, maar gelukkig is het in de meeste gevallen goed te genezen. Met goede snavelverzorging voorkom je problemen. Zie hieronder een aantal tips en producten om het snaveltje van jouw kleine vriend te onderhouden.

  • Kräckers voor de snavel. Een echte traktatie voor iedere vogel: een overheerlijke kräcker. Je vogel geniet er niet alleen met volle teugen van, maar moet er ook moeite voor doen. En juist door deze moeite te doen ondergaat hij ook gelijk een onderhoudsbeurt voor zijn snavel.
  • Calcium is de key. Wist je dat calcium bijdraagt aan een sterke snavel? Als je vogel dagelijks genoeg calcium binnenkrijgt zorgt dit niet alleen voor de vorming van keratine maar helpt het ook voor de ontwikkeling van sterke veren. Sepia, een belangrijke bron van calcium, is hier het perfecte product voor.
  • Schelpenzand. Veel mensen hebben schelpenzand op de bodem van hun vogelkooi liggen, omdat het stofvrij is en het de vogelkooi ook lekker schoon houdt. Maar ook schelpenzand is een goede bron van calcium. En je weet inmiddels waar dat allemaal goed voor is. 😉
  • Speelgoed. Met speciaal knaagspeelgoed voor je vogel heeft je gevleugelde vriend niet alleen urenlang speelplezier maar slijpt het ook gelijk de snavel. En er zit nog een extra voordeel aan: door het vogelspeelgoed komt je vogel ook minder in de verleiding om de vogelkooi te slopen. Win win!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pets Place

Delen